eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Nyitókép: Pixabay

Életmódváltás: hirtelen és gyökeresen tilos – mondja a szakorvos

Az egészségtelen életmóddal összefüggő betegségek a XXI. századra nagyobb társadalmi és gazdasági problémát jelentenek, mint az összes fertőző betegség együttvéve – hívja fel a figyelmet a Magyar Életmód Orvostani Társaság, Az életmódhoz társult betegségek közé tartozik az elhízás, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a sztrók, a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a vastagbélrák, a depresszió és a csontritkulás is.

A rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás mentálisan is kifizetődő; az InfoRádió ennek részleteiről Babai Lászlót, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnökét kérdezte.

"Azt látjuk az összes páciensen is, aki erre az útra lép, hogy sokkal boldogabbá és felszabadultabbá tud válni egy életmódváltásnak az eredményeképpen. Az életmódváltáshoz azonban konkrét tanácsokat kell adni, és nem szabad gyors változásokra ösztönözni a beteget" – hangsúlyozta az orvos.

Azt is kiemelte, hogy elbizonytalanodnak a páciensek, ha új életmódra ösztönzik őket, mert nem tudják azt például, hogy mit jelent a mozgásban a közepes intenzitás, ezért fontos szerepük van az orvosok mellett más gyógyító szakembereknek, akik segítik a beteget végigvezetni ezen a folyamaton. "Pici lépésekkel kell kezdeni, nem hatalmasakkal" – tette hozzá Babai László. Azt is jelezte, hogy ezeket a kis lépéseket is személyre szabva kell megtenni a különböző szakemberek segíteni tudnak benne.

"Ha egy kötelet nagyon hirtelen húzunk meg, el fog szakadni. Ha szép lassan kezdjük el húzni, akkor hatalmas erőt tud elhúzni, ugyanez a helyzet a mozgásnál és a táplálkozásnál is, ha fokozatosan, egyénre szabva indítjuk és visszük végbe a változást, akkor megerősödve fog belőle a szervezet kijönni. Ha hirtelen adunk neki túlzott terhelést, akkor viszont utána nyomhatjuk az ágyat, akár egy izomhúzódással, -szakadással vagy éppen gerincproblémával" – figyelmeztetett.

"Az életmódorvostant már egyetemen is tanítják, és a továbbképzéseken arra is felhívják a kollégák figyelmét, hogy ha életmódváltást tanácsolnak a páciensüknek, akkor nekik is jó példát kell mutatniuk" – mondta az InfoRádióban Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kopasz Bálint: elsősorban magamnak akarom bebizonyítani, hogy többre vagyok képes

Bár a párizsi olimpián szerzett bronzérem után még bizonytalan volt a folytatásban Kopasz Bálint, mára eldöntötte, hogy a Los Angeles-i ötkarikás játékokig kitart szeretett sportága mellett. Tokió olimpiai bajnok kajakosa azt mondta az InfoRádióban, hogy elég nagy volt a kontraszt a szezon elején és végén mutatott versenyzéseit illetően, és továbbra is keresi az okokat, hogy mi történhetett vele az olimpiai döntő utolsó 200 méterén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×