eur:
400.81
usd:
366.41
bux:
74213.32
2024. október 11. péntek Brigitta
CAF-villamos hello budapest
Nyitókép: BKK

Besárgulhat a HÉV, villamosokkal oldhatják meg a szerelvénykrízist

Erről Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés közlekedési szakbizottságának elnökeként beszélt csütörtök este az ATV-ben.

A napokban kiderült, közlekedtethető HÉV-szerelvények híján több HÉV-vonalon is járatritkításra kényszerül a MÁV. Az ügyben Lázár János szakminiszter és Vitézy Dávid fővárosi szakbizottsági elnök között személyeskedésig fajuló vita bontakozott ki a közösségi médiában és a sajtóban is - a járatritkítás szükségességét a Lázár János által később menesztett MÁV-HÉV-vezérigazgató ismerte el az InfoRádióban.

Az átalakítás röviden a következőből állna:

  • a csepeli vonalon állandósulna a nyári menetrend
  • levennének 3 kocsit a gödöllői és a ráckevei vonal 6 kocsis szerelvényeiről.

A Lázár János által tagadott átalakítási tervet - amelyet a MÁV-HÉV kezdeményezett - Vitézy Dávid a Budapest portálon is nyilvánosságra hozta.

Van viszont a szerelvénykrízisnek egy minimum átmeneti megoldás, amelyről Vitézy Dávid beszélt az ATV-ben csütörtök este: villamosokat terelhetnek a HÉV vonalaira, amit az tesz lehetővé, hogy a főváros villamosbeszerzései épp most valósulnak meg, és így van némi szerelvénytöbblet.

A tervet a VEKE és a Magyar Közlekedési Klub is bedobta már akkor, amikor Budapest a 2024-es olimpiai pályázatot tervezte, és bár Vitézy Dávid hosszú távon nem tartja megoldásnak, de rövid távon el tudja képzelni, "bár a jövőben gyorsvasút, metró irányába kellene elmenni".

"Villamosból most picit több van, mint kellene, mert jönnek újak, a CAF villamosok utolsó szériája most érkezik, van némi mozgástér, érdemes lehet összekapcsolt villamosokkal segíteni a MÁV-nak, ha nincsenek szerelvények" - fogalmazott.

A HÉV járműparkjában vannak 50 évnél öregebb szerelvények, de nem csak az életkor jelent gondot, "összeomlott a szerelvény-karbantartás" Vitézy szerint, most ráadásul - a városvezető erről a Facebookon dokumentumot is nyilvánosságra hozott - minden beszerzést a miniszternek kell engedélyezni, ami önmagában is lassítja a folyamatot.

Az adásban Vitézy Dávid beszámolt arról, hogy a HÉV felújításának teljes műszaki terve egyébként készen van, már 2022 óta építeni lehetne, de nem történik semmi, a járműbeszerzés kapcsán pedig a kormány egyszer visszavonta a projektet, új döntés pedig nem született.

Vitézy Dávid Lázár Jánosnak újból üzent a tárcavezető trágár szavakat is felvonultató Facebook-bejegyzése miatt: ha ennyire nem bírja a miniszteri feladatokkal járó megpróbltatásokat, akkor érdemes elgondolkodnia a folytatáson.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×