eur:
397.21
usd:
356.55
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Ködös táj Bátonyterenye közelében 2022. szeptember 24-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Fagy, szél, mi jöhet még?

Már csípős reggeli fagyokra is lehet számítani.

Kedden sok napsütésre van kilátás, melyet a nyugat felől megnövekvő, majd meg is vastagodó fátyolfelhőzet szűrhet. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti irányú szelet estig még a Dunától keletre nagy területen élénk, olykor esetleg erős lökések kísérhetik, estére ott is legyengül a légmozgás. Kedden gyenge vagy mérsékelt marad a déli, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +6 fok között valószínű, a hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hidegebb, vízpartok közelében, nagyobb városainkban, és a felhősebb északnyugati tájakon pedig enyhébb lehet a hajnal. Többfelé kell számítani talajmenti fagyra, de helyenként légköri fagy is várható! A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 19 fok között alakul.

Kontinensünk keleti részét egy hullámzó frontrendszer szeli ketté, annak előterében, a Fekete-tenger térségében és a Balkán-félsziget délkeleti részén még nyáriasan meleg az idő. A front mentén Románia és Bulgária területén jelentős mennyiségű csapadék esett, többfelé mértek 30-70 mm közötti csapadékösszegeket. Ugyanakkor a front mögött Közép-Európában egy köztes anticiklon épült ki, arrafelé hűvös, száraz idő a jellemző, hajnalra többfelé csökken 0 fok közelébe a hőmérséklet, így talajmenti fagy, egyes helyeken gyenge fagy is előfordul.

Nyugat-Európát az Atlanti-óceán irányából újabb ciklonok érték el, melyek hatására a Brit-szigetek és Skandinávia térségében ismét borongósra, csapadékosra fordult az idő, melyhez erős, viharos szél is társul.

A Kárpát-medence térségének időjárását a köztes anticiklon határozza meg, így többnyire száraz, hűvös idő a jellemző, hajnalban többfelé fagypont közelébe, néhol az alá süllyedhet a hőmérséklet. Keddtől egyre inkább a nyugati ciklon előoldalára kerülünk, a magasban jelentős melegedés veszi kezdetét.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×