eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Professional studio microphone on blue background with orange audio waveform, Podcasting, broadcasting or recording studio banner
Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Folyamatos és jelentős minimálbér-emelést ígért a nemzetgazdasági miniszter – a nap hírei

Megállapodott a Mol az Oroszországból származó kőolaj szállításáról a Barátság kőolajvezetéken. Augusztusban rekord magas, 414 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés. Folyamatos és jelentős minimálbér-emelést ígért a nemzetgazdasági miniszter. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

Megállapodott a Mol az Oroszországból származó kőolaj szállításáról a Barátság kőolajvezetéken - közölte a társaság. A tájékoztatás szerint a megállapodásokat követően a Mol csoport az Oroszországból érkező kőolaj-mennyiségek tulajdonjogát szeptember 9-i hatállyal a fehérorosz-ukrán határon veszi át. Arra is kitér a közlemény, hogy az aktualizált szállítási megállapodások megfelelnek az összes vonatkozó szankciónak és rendelkezésnek.

Augusztusban 414 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés. A Portfolio felhívja a figyelmet, hogy ez az elmúlt 23 évben a legmagasabb 8. havi hiány. A Pénzügyminisztérium azt közölte: augusztus végéig több mint 2857 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás. A tárca közlése alapján az augusztus havi adatokat árnyalja, hogy az adóbevételekből, ezen belül is különösen az áfabevételekből ebben az időszakban kevesebb bevétel érkezik a költségvetésbe.

Az embereknek garantálni kell átlagosan legalább 4-5 százalékos reálbéremelést, nem fogadható el az, hogy az infláció megegye a bért – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette, hogy több családtámogatási intézkedést is tervez, ezek közül a már bejelentett adókedvezmény duplázást említette. Ismét reálisnak nevezte, hogy 2027-re a minimálbér elérje az átlagbér 50 százalékát. Szavai szerint ez évi 11-12 százalékos emelést jelent, amit szerinte minden vállalkozás ki tud termelni. A miniszter arról is beszélt, hogy szabályozná a külföldi internetes áruházak magyarországi működését a versenyfeltételek kiegyenlítése érdekében.

Kormányzati segítséget ígért a miskolctapolcai Barlangfürdő újjáépítéséhez a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton Miskolc októberben hivatalba lépő polgármesterével egyeztetett. Arról biztosította a leendő polgármestert, hogy a kormány minden lehetséges segítséget megad a Barlangfürdő újjáépítéséhez, hiszen a kieső turisztikai bevételek mellett az ott dolgozók családjainak megélhetése is veszélybe került.

A közgyűjtemények szerepének újraértelmezését javasolta az Országos Közgyűjtemények Szövetségének elnöke az Országos Múzeumigazgatói Konferencián. Demeter Szilárd úgy vélte, a közgyűjteményeket nemzeti tudásközpontokká kellene alakítani, egy országos, integrált digitális platformot kell létre hozni, mely lehetővé teszi a közönség aktív bevonását a tartalmak értelmezésébe és újraalkotásába.

Magyarország tovább erősítené az ország stabilizáló szerepét a Száhel-övezetben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a csádi kollégájával közös sajtóértekezletén ismertette, hogy a felek stratégiai és védelmi együttműködési megállapodásokat írtak alá. Tájékoztatása szerint Magyarország készen áll arra, hogy 150-200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programot indítson Csádnak.

Több sürgős lépést, a többi között egy évenkénti 800 milliárd eurós beruházási csomagot javasol a most bemutatott uniós versenyképességi jelentésében Mario Draghi. Az Európai Központi Bank egykori elnökét az Európai Bizottság kérte arra, hogy vizsgálja meg az unió versenyképességének helyzetét. Mario Draghi saját uniós bevételt szorgalmaz, a tagországi állami támogatásokkal viszont szinte teljesen leszámolna. A jelentés megállapítja: nagy lett a szakadék a GDP-t tekintve az EU és az Egyesült Államok között, aminek hátterében elsősorban az európai termelékenység növekedésének erőteljesebb lassulása áll.

Elítéli a belga kormány hogy Magyarország a menedékkérők Brüsszelbe küldésével „fenyegetőzik”. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára múlt héten jelentette be, hogy ha az EU az illegális bevándorlók beengedésére kényszeríti Magyarországot, akkor a kormány felajánlja, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket. A magyar bejelentést bírálta a belga menekültügyi államtitkár, a külügyminiszter és a brüsszeli polgármester is.

Oroszország vegyi támadásokat hajt végre Ukrajnában védelmi hírszerzők állítása szerint. Tavaly február óta mintegy 4 ezer olyan esetet rögzítettek, amikor orosz csapatok veszélyes vegyi anyagokkal töltött lőszereket vetettek be, számos esetben használtak tömegoszlatásra kifejlesztett vegyi gránátot. Közben az Ukrajna elleni vasárnap esti orosz támadást követően Marcel Ciolacu román kormányfő az incidens kapcsán azt mondta: egy drón megsértette Románia légterét, és kutatást indítottak a pilóta nélküli repülőeszköz roncsai után.

Egymillió tankönyvvel segíti az ukrán gyerekeket az Európai Unió az új tanévben. Az Európai Bizottság ismertetése szerint az újonnan nyomott könyvekkel már másfélmillióra nő a háború kezdete óta Ukrajnának adományozott tankönyvek száma.

A heves esőzések nyomán a horvát tengerpart több városát is elöntötte a víz. Dubrovnik óvárosában a turisták térdig érő vízben sétálnak, a hirtelen áradat pedig üzleteket és vendéglátóhelyeket árasztott el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×