eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Nyitókép: YouTube/MÁV

Drámai figyelmeztetés a lakosságnak, különösen a fiataloknak

A többedik, életveszélybe kerülő vagy elhunyt áldozat után a MÁV úgy döntött, ijesztő videóval mutatja be, miért tartozik a legrosszabb ötletek közé felmászni a vasúti kocsik tetejére.

A vasúti kocsik tetején történt áramütések okait és következményeit mutatja be a MÁV Zrt. ismeretterjesztő sorozatának legújabb filmje. A vasúttársaság ismételten arra figyelmeztet: szigorúan tilos felmászni a vonat tetejére, a felelőtlen játék akár halálhoz vagy életveszélyes sérülésekhez is vezethet. Erről egy drámai demonstrációt is készítettek, csak hogy mindenki felfogja: a 25 kilovolt feszültség alatt álló felsővezetéket

elég csupán 2 méterre megközelíteni ahhoz, hogy akár halálos áramütést okozzon.

A közleményben felidézték: a kórházban még mindig küzdenek annak a 15 éves fiúnak az életéért, aki a múlt héten életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, amikor vasútüzemi területen felmászott egy gabonaszállító kocsi tetejére Berettyóújfaluban. Csak a szerencsén múlt, hogy három barátja sérülések nélkül megúszta az életveszélyes játékot.

A 15 éves fiú a barátaival utazási szándékkal érkezett augusztus 18-án este a berettyóújfalui vasútállomásra, de lekésték a vonatot. Ezt követően a tiltó táblákat figyelmen kívül hagyva üzemi területre léptek, majd az áramütésre figyelmeztető, tiltó jelzések ellenére felmásztak a teherkocsikra.

A gyerek olyan közel került a felsővezetékhez, hogy áramütés érte, ennek következtében lezuhant a kocsi tetejéről. Társai értesítették a mentőket, akik a fiút súlyos, életveszélyes sérülésekkel a helyi kórházba, majd nagyfokú égési sérülései miatt további ellátásra egy budapesti egészségügyi intézménybe szállították.

  • Az idén nem ez az első ilyen eset: egy fiatal meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült, amikor vasútüzemi területen felmászott egy vasúti kocsi tetejére.
  • Tavaly többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek, és egy haláleset is történt, amikor felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára.
  • 2022-ben a MÁV hálózatán történt két baleset halálos áldozata és sérültjei is 18 éven aluliak voltak.

A MÁV Zrt. ismételten arra kérte a szülőket és a pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy a vasúti kocsik tetejére tilos és életveszélyes felmászni, mert már a villamos felsővezeték megközelítése is halálos áramütést okozhat.

Úgy vélik, talán egyszerűbb a balesetek okait megérteni, ha azokat látványosan szemléltetik, ezért Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézet mesteroktatójának közreműködésével - SÍN-TÉR címmel - ismeretterjesztő filmeket készítenek, ezekben a szabálykövető közlekedés, utazás fontosságára hívják fel a figyelmet. A balesetmegelőzési célú filmsorozat legújabb epizódja a vasúti kocsik tetején történt áramütések okait és következményeit mutatja be, a korábbiakban pedig az elsodrás és a fékút témaköreit dolgozták fel.

Előbbinél például érdekes kísérletek után bábukkal szemléltetik, hogy milyen váratlanul éri a vonathoz a peronon túl közel állókat egy hatalmas erő, és milyen könnyen kibillennek az egyensúlyukból, beeshetnek a nagy sebességgel elhaladó vonat alá. Az elsodrási sávon (a peronok melletti vonalon belül vagy a színes térkővel jelzett részen) tilos és életveszélyes tartózkodni!

A vasúttársaság ez évi vasútbiztonsági kampánya keretében motorvonatok és személykocsik monitorain, a budapesti pályaudvarok vágányvégi kijelzőin, valamint fővárosi és vidéki állomások infóoszlopain is rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a vasút veszélyes üzem, a vonatok tetejére, ütközőire vagy más elemeire felmászni életveszélyes és tilos.

A területi vasútbiztonsági szervezetek is kiemelt figyelmet fordítanak a megelőzés fontosságára: vasútbiztonsági szakértők rendszeresen keresnek fel általános iskolákat, és 7-8. osztályos tanulóknak előadásokat tartanak a vasút veszélyeiről - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×