eur:
393.5
usd:
356.55
bux:
71633.47
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármestere felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. február 28-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nyomozók lepték el az óbudai önkormányzatot, őrizetben a polgármester

Szerda reggel őrizetbe vették Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét abban az összehangolt akcióban, amelyben csaknem 50 nyomozó vesz rész. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények ügyében nyomoz, több helyszínen, köztük az óbudai önkormányzat épületében és a polgármester otthonában is házkutatást tartanak. Az óbudai önkormányzat együttműködik a hatóságokkal.

Házkutatások kezdődtek szerda reggel több helyszínen, köztük az óbudai önkormányzat épületében. Kiss László polgármestert otthonában vették őrizetbe a nyomozók. Ezt a 24.hu-nak erősítette meg Zamecsnik Péter, a városvezető ügyvédje, aki egyelőre nem tudta megmondani, hogy mivel gyanúsítják védencét.

A nyomozás jelenlegi állásáról Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nyilatkozott az InfoRádiónak. Mint fogalmazott, a nyomozó főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában a mai napon összehangolt nyomozási cselekményeket hajt végre. A nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytatott nyomozásában jelenleg több helyszínen zajlanak eljárási cselekmények, köztük az óbudai önkormányzat épületében is. A Nyomozó Főügyészség által szervezett összehangolt akcióban közel 50 hivatalos személy vesz részt, abban az ügyészség felkérésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a készenléti rendőrség állománya is közreműködik. Az ügyről részletesebb érdemi tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően várhatóan szerdán adnak – tette hozzá.

Még június közepén azt közölte az ügyészség, hogy már tíz gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek. A gyanú szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az egyik alpolgármesternek azért, hogy az hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve a hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a közösségi oldalán reagált a történtekre. Ebben úgy fogalmaz, hogy „őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság”.

Az óbudai önkormányzat kommunikációs osztálya közleményben erősítette meg, hogy a kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél is házkutatás volt; mint írták, „A korábbi nyomozati cselekményeket folytatva a Központi Nyomozó Főügyészség jelenleg ismét házkutatást tart Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál. Négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel mindenben együttműködünk, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadjuk”.

Azt is hozzátették, hogy a mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. „Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást.”

Közleményük szerint az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó „jólértesültsége” jellemzi, rendszeresen tettek közzé állítólagos részleteket állítólagos vallomásokból, miközben például Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól. A szivárogtatások miatt Kiss László korábban feljelentést tett, hogy derüljön ki, az ügyészségtől származnak-e a propagandasajtóban megjelent állítások. Ebben az ügyben, feljelentőként éppen a múlt héten hallgatta meg a polgármestert a rendőrség – zárul az önkormányzat sajtóközleménye.

Jelenleg is letartóztatásban van Czeglédy Gergő, Óbuda MSZP-s alpolgármestere, valamint egy önkormányzati cégvezető is, akiket még júniusban tartóztattak le az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós üggyel összefüggésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Egy kicsit megint lelassult az ukrán hadsereg kurszki támadásának dinamikája, de keleti irányba, Giri felé, illetve északra, Lgov felé, továbbra is nyomulnak az ukrán csapatok. Közben a szomszédos Belgorod megyében vészhelyzetet hirdetett a terület kormányzója az Ukrajna területéről érkező támadások miatt. Nincs jele annak, hogy Oroszország megtámadása egyelőre célravezető lett volna: a Donbaszban folytatódik Toreck bekerítése, Pokrovszkhoz pedig egyre közelebb kerülnek az orosz rohamcsapatok. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×