eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
BUTLER, PENNSYLVANIA - JULY 13: Republican presidential candidate former President Donald Trump is rushed offstage during a rally on July 13, 2024 in Butler, Pennsylvania. Butler County district attorney Richard Goldinger said the shooter is dead after injuring former U.S. President Donald Trump, killing one audience member and injuring another in the shooting. (Photo by Anna Moneymaker/Getty Images)
Nyitókép: Anna Moneymaker

Rálőttek Donald Trumpra egy választási gyűlésen, könnyebben sérült meg - a nap hírei

A világ számos vezetője mellett az Európai Unió, a NATO és az ENSZ is elítélte a volt amerikai elnököt ért támadást. Itthon a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki hétfőre a HungaroMet öt dél-keleti vármegyére a hőség miatt.

Rálőttek Donald Trumpra egy választási gyűlésen, de csak könnyebben sérült meg. A Pennsylvania államban tartott rendezvényen a közönségből egy ember meghalt, ketten megsérültek. A 20 éves támadó is életét vesztette, a titkosszolgálat emberei lőtték le. A merénylet ellenére Donald Trump az eredeti terveknek megfelelően részt vesz a jövő heti republikánus nemzeti konvención, ahol várhatóan hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének. Donald Trump a kórház elhagyása után közösségi oldalán úgy fogalmazott: nem lehet hagyni, hogy a gonosz győzedelmeskedjen és soha korábban nem volt annyira fontos az amerikai nép egysége és ereje mint most.

A világ számos vezetője mellett az Európai Unió, a NATO és az ENSZ is elítélte a Donald Trump ellen elkövetett támadást. Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalán támogatásáról biztosította Donald-Trump-ot. Joe Biden amerikai elnök szerint mindenkinek el kell ítélnie a történteket, hangsúlyozta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában. Az ukrán elnök is elítélte a támadást. Kreml úgy reagált: Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását. A támadást elfogadhatatlannak nevezte Kína, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Lengyelország, Horvátország, Szerbia, Szlovénia és Izrael is.

Montenegróban megerősítette a rendőrség Milo Djukanovic korábbi államfő védelmét. A belügyi tárca ugyanakkor nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint merényletet terveznek a politikus ellen. A montenegrói közszolgálati televízió korábban azt közölte: Milo Djukanovic tájékoztatta az illetékes hatóságokat, hogy egy külföldi bűnszervezet merényletet tervez ellene.

Cáfolta a Hamász azt a korábbi értesülést, miszerint felfüggesztette a túszalkuról és a tűzszünetről folytatott tárgyalásokat az egyik vezetője likvidálásának szombati kísérlete után. A Hamász egyik magas rangú tisztviselője bejelentette, hogy a szombaton célba vett Mohammed Deif jól van. A merényletkísérletben palesztin források szerint több tucat gázai vesztette életét.

Berlinben 7 tüntető és 17 rendőr sérült meg, amikor a rendfenntartók összecsaptak mintegy hatszáz palesztinpárti tüntetővel. A demonstráción 28 ember ellen emeltek vádat testi sértés, ellenszegülés, illetve uszítás miatt.

Németországban 3 ember meghalt és kettő megsebesült egy támadásban egy baden-württembergi kisvárosban. A rendőrség szerint feltehetően egy családi viszály elfajulása vezetett a gyilkosságokhoz és a lövöldöző is a halottak között van. A Bild című német lap úgy értesült, hogy egy vadász támadhatott rá saját családtagjaira.

Életbe lépett az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló uniós irányelv módosítása – közölte az Európai Bizottság. A változtatások szigorúbb fellépést tesznek lehetővé. A tagországoknak emberkereskedelemként kell kezelniük a kizsákmányolással járó béranyaságot, a kényszerházasságot és az illegális örökbefogadást is. A tagországoknak az irányelvet 2026. július 15-ig kell átültetniük saját jogrendjükbe.

Észak-Macedóniában válsághelyzetet hirdettek 30 napra az erdőtüzek miatt. Az intézkedést azután hirdették ki, hogy szombaton mintegy százhektárnyi legelő és erdő égett le. Észak-Macedóniában több mint egy hete tombol a hőség, a hőmérséklet nap közben több helyen is elérte a 42 Celsius-fokot, vörös riasztás van érvényben. Az előrejelzések szerint a hőség még legalább egy hétig nem enyhül a térségben.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet öt dél-keleti vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Emellett az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. További tizenegy vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt.

Mentőautó és személygépkocsi ütközött Budapest 11. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: a balesetben a mentőautóban szállított beteg és kísérője, valamint a személyautó vezetője, továbbá a mentőszemélyzet két tagja könnyebben megsérült. A baleset a Nagyszőlős utca Bocskai út és Kosztolányi Dezső tér közti szakaszán történt.

Kedden tartják meg a párizsi olimpia Szajna-parti nyitóünnepségének elhalasztott főpróbáját - közölte a francia sportminisztérium. A főpróbát eredetileg június 24-re tervezték, de a folyó áradása miatt módosítani kellett a dátumon. A Szajna kelleténél gyorsabb folyása most is okozhat gondokat, mivel a vízi járművek túlságosan gyorsan haladnak a folyón, ezért a ceremóniára tervezett nagyobb hajókat a főpróbán várhatóan nem használják.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: átveheti a fekete pestis helyét a majomhimlő, elsősorban gyerekek az áldozatok

Rusvai Miklós: átveheti a fekete pestis helyét a majomhimlő, elsősorban gyerekek az áldozatok

Példátlan mértékben növekszik a majomhimlős megbetegedések száma Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki. Rusvai Miklós víruskutató szerint elkerülhetetlen, hogy az afrikai terjedés után Európában is nagyobb számban jelenjen meg a fertőzés. Egy oltás megszűnése mellett a rágcsálók is fontos szerepet játszanak a vírus fennmaradásában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×