eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Berlinben 2024. június 21-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: a brüsszeli bírságot azokkal kell megfizettetni, akik nyernek a háborún

Berlinből adott interjút a közrádiónak Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök ma Olaf Scholz német kancellárral tárgyal.

"Az egész német ipar nagy átalakuláson megy keresztül. A kérdés az, hogy ebben lesz-e helye a magyaroknak vagy sem, ezért tárgyaltam a Mercedes-gyár vezetőivel" – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. (A teljes beszélgetést itt tudja visszahallgatni.) Hozzátette, hogy szigorú titoktartást fogadva engedték be az üzembe, ahol a legújabb fejlesztéseket is láthatta.

"A Mercedes most egy olyan beruházást hoz létre Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent majd Kecskeméten" – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy olyan modelleket és azok alkatrészeit gyártják majd ott, amiket eddig még be sem mutattak.

A Berlinben tartózkodó kormányfő kiemelte, hogy elsősorban a gazdasági együttműködést kell megerősítenie a mindenkori német kancellárral. Úgy fogalmazott, ők ugyanabban a cipőben járnak, mint mi, számukra is kulcskérdés a világgazdaság nyitottsága, és az, hogy a termékeiket el tudják adni a világpiacon.

Az esedékes magyar uniós elnökséggel kapcsolatban pedig a versenyképesség ügyében kell tárgyalni – emelte ki a kormányfő, és jelezte, a német kancellárral folytatott egyeztetése során az elnökség prioritásairól is egyeztetnek.

Az uniós csúcsvezetők megválasztásával kapcsolatban arról beszélt, hogy a hét elején tartott brüsszeli informális találkozón nem hozhattak jogi értelemben döntést, a baloldali pártok mégis szétosztották a pozíciókat. Arra a kérdésre, hogy ez ellen mit lehet tenni, azt válaszolta, hogy nem az a kérdés, hogy a döntés elfogadható, hanem az, hogy mihez van erő, az, hogy hány szavazatod van, és kivel tudsz összefogni.

Orbán Viktor szerint Brüsszelben háborús koalíció jött létre, amelynek a gondolkodása merőben más, mint a békepárti magyaroké.

"Ez egy háborús koalíció, nyíltan beszélnek erről. Az, hogy militarista hangulat uralkodjon Németországban, három éve még elképzelhetetlen volt" – fogalmazott.

"Lakosságcsere történik Európában, radikálisan nő a muszlimok száma, a háborúpárti koalíció pedig ráadásul nem piacbarát, az adóemelés pártján áll"

– fejtette ki Orbán Viktor. Szerinte az EP-választáson sokan a jobboldali pártok helyett inkább a mérsékeltre akartak voksolni, amit elvileg a Néppárt képviselt. Az ő dicstelen szerepük abban állt, hogy begyűjtötték ezeket a szavazatokat, és átvitték a baloldalra – ezért nem jött létre a jobboldali többség.

Mark Rutte leköszönő holland kormányfővel is találkozik majd a magyar kormányfő. Noha korábban Magyarország nem támogatta Ruttét a NATO-főtitkári pozíció betöltésében, Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarország garanciákat kapott arra, hogy hazánknak nem kell részt vennie a NATO ukrajnai akcióiban sem katonai, sem anyagi tekintetben.

Az ukrajnai helyzetről szólva a kormányfő elmondta, hogy jelenleg Amerika vezetésével és Németország statisztálásával a nyugati világ le akarja győzni Oroszországot. Emlékeztetett, hogy a Nyugat ezt a háborút úgy akarja megvívni és megnyerni Oroszország ellen, hogy nem keveredik bele és Ukrajna területére korlátozza a harcokat.

"Ez a háború arról szól, hogy Szevasztopolban a NATO zászlaja vagy orosz zászló lesz" – fogalmazott Orbán Viktor, és úgy gondolja, reménytelen megnyerni a háborút az oroszok ellen, mert olyan magas árat kell fizetni, ami nem éri meg.

"Lassan egymillió gyereknek nincs édesapja, fel fog nőni egy nemzedék, amelynek kilátástalan lesz az élete"

– mondta a miniszterelnök, és megismételte, hogy a választás a háború és béke kérdéséről szólt, és a magyarok világosan elmondták, hogy nem akarnak részt venni a háborúban. "Mi erről a háborúba tartó vonatról leszálltunk, most az kell, hogy a masinisztát is meggyőzzük. Ezt nem tudtuk megtenni, de majd Donald Trump megteszi" – tette hozzá.

Manfred Weberrel kapcsolatban kifejtette, egy célja van, ártani Magyarországnak, amíg ott van, semmi jóra nem számíthat az ország. Ezzel utalt a Brüsszel által kiszabott migrációs bírságra is, amiről azt mondta, látja már azokat a megoldásokat, hogy azokkal fizettesse meg a pénzt, akik a migráción és a háborún a legtöbben keresik. "Ezt a weberi támadást ki fogjuk védeni" – tette hozzá.

"Mi ki fogunk maradni ebből a háborúból, Magyarország a béke szigete marad, mind a közbiztonság, mind a szociális biztonság, mind a háború tekintetében" – összegezte.

A magyar miniszterelnök hétfőn az olasz miniszterelnökkel, szerdán a francia elnökkel is tárgyalni fog.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×