eur:
396.7
usd:
371.38
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. február 28-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A főpolgármester-helyettes reagált az újabb inkasszóra

Kiss Ambrus közölte: jogtalannak tartják a szolidaritási hozzájárulás mértékét, valamint azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat a kormány nettó befizetője lett.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán bejelentette, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elutasította Karácsony Gergely főpolgármester újabb jogvédelmi kérelmét, így a kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az ATV hírműsorában reagált az inkasszóra. Mint fogalmazott, „perben és haragban” állnak a kormánnyal, mivel megítélésük szerint a szolidaritási hozzájárulás mértéke túl magas, amit az Állami Számvevőszék tavalyi jelentése is alátámasztott. Kiss Ambrus hozzátette: a kialakult helyzet miatt a főváros nettó befizetője lett a kormánynak. „Mi finanszírozzuk a kormány gazdaságpolitikáját, nem pedig a kabinet finanszírozza az önkormányzat feladatellátási kötelezettségét” – közölte.

A főpolgármester-helyettes jelezte azt is, hogy

jogtalannak tartják a szolidaritási hozzájárulás ilyen mértékét, mint ahogy azt is, hogy nettó befizetők,

mert mint mondta, „az lehetetlen, hogy egy önkormányzat nem kap pénzt a feladatainak az ellátására, hanem még ennél jóval többet is befizet”.

A Fővárosi Önkormányzat tavaly pert indított a szolidaritási hozzájárulás mértéke miatt. A bíróság első fokon elutasította a beadványt, de 2023 szeptemberében a per tartalmára jogvédelmet adott a fővárosnak. A főváros vezetése tavaly novemberben feljelentést tett, mert a Magyar Államkincstár a jogvédelem ellenére 5,6 milliárd forintot inkasszált számlájáról.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
Nagy esés után kapaszkodtak a tőzsdék

Nagy esés után kapaszkodtak a tőzsdék

Az ázsiai piacokon felemás hangulatban telt szerda reggel a kereskedés, ezt követően Európában a tegnapi esést követően már pluszban nyitottak a tőzsdék, a déli órákra azonban elfogyott a lendület és lefordultak a vezető részvényindexek, Amerikában azonban szerény emelkedést láttunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×