eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Facebook/Szentkirályi Alexandra

Mráz Ágoston Sámuel: a kulcs a baloldali Vitézy Dávid-szavazók kezében van

A Nézőpont Intézet vezetője szerint Szentkirályi Alexandra kockázatos döntést hozott azzal, hogy visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől Vitézy Dávid javára, de ha bejön a számítása, és sok ellenzéki szavazó is meggondolja magát, akkor megbukhat a baloldali városvezetés.

"No risk, no fun. Szerintem ez a kulcsmondat" – idézte a "kockázat nélkül nincs nyereség" mondás angol megfelelőjét Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az InfoRádióban. Mint mondta, Szentkirályi Alexandra visszalépése kockázatos, de benne van az esély, hogy Karácsony Gergely és a mögötte álló Gyurcsány Ferenc ezáltal elveszíti a főpolgármesteri pozíciót, mert a többség elégedetlen a teljesítményével, és a kialakult versenystruktúra lehetővé teszi, hogy ez a többség Vitézy Dávidra szavazzon.

"A kulcs a baloldali Vitézy Dávid-szavazók kezében van. Ha ők várospolitikai szempontból szavaznak és nem pártpolitikai szempontok szerint, azaz nem gondolják azt, hogy Karácsony Gergelyre szavaznának mégis, hiába elégedetlenek a teljesítményével, akkor Vitézy Dávid ezt a választást meg tudja nyerni" – értékelt a szakember.

Ha a visszalépés ellenére Vitézy Dávid alulmarad, akkor természetesen nincs "fun", tehát akkor nagyobb volt a kockázat.

Arról, hogy mi lesz ezután, nem lehet Mráz Ágoston Sámuel szerint egyértelmű kijelentést tenni, hiszen még közvélemény-kutatás sem készült a pár órával ezelőtt kialakult helyzetről.

Mint mondta, nem valószínű, hogy a fideszes budapesti szavazók egy része inkább otthon maradna, ugyanis egy névjegyzéke van az európai parlamenti és az önkormányzati választásnak. "Aki tehát úgy dönt, hogy részt vesz a választáson, az megkapja a szavazólapot. Lehet, hogy lesz egy elhanyagolható, pici réteg, amely nem szavaz főpolgármester-jelöltre, de a várakozás az az, hogy a fővárosi Fidesz-szavazók túlnyomó része, akik EP-listán és a Fővárosi Közgyűlés esetében is szavaznak a Fideszre, azok a főpolgármester-jelöltek közül is választani fognak" – fogalmazta meg várakozásait a Nézőpont Intézet vezetője.

Budapesten Szentkirályi Alexandra listája még "játszmában van", ahogy értelemszerűen Vitézy Dávidé is. Mráz Ágoston Sámuel szerint a listákra adott szavazatok nem fognak együtt mozogni a főpolgármesteri szavazatokkal, hiszen egészen más a fővárosban a pártverseny, mint a főpolgármesteri verseny. A Momentum, a Tisza Párt és a Kutyapárt nem rendelkezik saját főpolgármester-jelölttel, a baloldalon tehát eddig is más volt a helyzet, és most a jobboldalon is megváltozott, mert Szentkirályi Alexandra folytatja a kampányát mint listavezető, nem fognak eltűnni a még hátra lévő 72 órában a plakátjai, és nem fog visszalépni a médianyilvánosságtól sem az elemző szerint. Tehát a Fidesz továbbra is megpróbálja a lehető legtöbb támogatóját mozgósítani a fővárosban, akik az EP-választáson és az önkormányzati választáson is tudnak a párt listájára szavazni – zárta szavait a Nézőpont Intézet vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×