eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: M1/YouTube

Elemzők az EP-listavezetői vitákról: az utolsó hétre a mozgósítás volt a cél

A vártnál erősebb mozgósítást jelent az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt a Fidesz hétvégi Békemenete és a miniszterelnök országjárása – mondta az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Schlanger Márton, a Republicon Intézet elemzője Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint hitet és jó hangulatot adott a kormánypártok szimpatizánsainak a Békemenet, megalapozva ezzel a választási mozgósítást.

Két televíziós vita is lezajlott egymás után az EP-választási kampány hajrájában, előbb az M1-en, majd az ATV-ben mérettek meg nézők előtt a pártok listavezetői és programjai.

Schlanger Márton, a Republicon Intézet elemzője az InfoRádióban úgy vélekedett, a köztelevízióban inkább "kortesbeszédek gyűjteményét" kaphatták a nézők, a formátum sem volt alkalmas a vitára, ott viszont minden lista képviseltette magát, "ezzel szemben az ATV-ben már nem volt ott a sokak számára érdekes Fidesz és Magyar Péter", ellenben a formátum lehetővé tette, hogy valódi vita alakuljon ki.

"Nagyon kíváncsi volnék, hogy az elmúlt napok négy-öt vitája közül melyiknek mekkora volt a nézettsége, mennyire fáradtak ki a nézők, hányan nézték meg az összeset. Nem rónám fel senkinek, ha ezt nem tette volna meg, de az biztos, hogy voltak visszatérő témák; nagyon érdekes, hogy egy európai parlamenti választás ilyen érdeklődést vált ki. Valamennyivel magasabb részvételre számíthatunk, már csak amiatt is, hogy a két választást összevonták" – részletezte Schlanger Márton.

Szerinte egyértelműen Magyarországon a leghangsúlyosabb az, hogy az EP-választáson háború- és békepártiak összecsapása jön.

"Nálunk ez túl van dimenzionálva abból a szempontból, hogy nem azon múlik a háború, hogy a Fidesz-KDNP 11 vagy 14 képviselőt küld majd az Európai Parlamentbe. A migrációs panel viszont most több országban is szerepel, megjelenik a médiában" – jegyezte meg.

A Békemeneten a miniszterelnök is a mozgósítást jelölte meg az utolsó kampányhét legfőbb céljaként. Schlanger Márton szerint a Békemenet már önmagában is egy elég erős mozgósító eszköz, illetve Orbán Viktor nemrég kezdődött országjárása is.

A fővárosban van is szükség a mozgósításra, mert szerinte rosszabbul áll a Fidesz szénája, mint az ellenzéké. "A Békemeneten a háborús félelemkeltésnek eddig nem látott foka zajlott, de a mobilizálásra biztosan tudott hatni" – összegzett Schlanger Márton.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint is az az előttünk álló hét legfontosabb kérdése, hogy milyen is lesz a fideszes mozgósítás, és milyen hatást ér el.

"Megvolt Orbán Viktor mondandójának ideológiai mélysége is, de a harcossága, az ígérete abban állt, hogy ez lesz minden idők legnagyobb mozgósítása, hogy hitet adjon a jobboldalnak, jó hangulatot generáljon" – mondta.

Hogy milyen további eszközök állnak rendelkezésre, arról azt mondta, a háború és a béke kérdésével teljes mértékben visszavette a kezdeményezést a Fidesz a közbeszédben.

Ugyane köré építette mondandóját az EP-választási vitában Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP listavezetője, de egy békekoalíció lehetőségéről is beszélt az új Európai Parlamentben; ellenben a most záruló ciklusban a Fidesz nem volt tagja pártcsaládnak. Hogy ennek mi lehet a feloldása a következő napokban-hetekben, arról Boros Bánk Levente azt mondta, a nemrég napvilágot látott Nézőpont-kutatás és mandátumbecslés szerint a megerősödő békepárti jobboldal és a hagyományos baloldal hasonló méretű lehet a szavazás eredményeképp, így azt gondolja, "szerencsés esetben létrejöhet a többség", a Fidesz egy olyan pártszövetséghez csatlakozhat, amely ellene van a háborúnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×