eur:
396.41
usd:
369.97
bux:
71945.18
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: M1/YouTube

Választás 2024 – a köztévében vitáztak az EP-listavezetők

A közmédia csütörtökön televíziós vitát rendezett az európai parlamenti listavezetők számára. A tizenegy résztvevő fejenként egy-egy percet kapott a bemutatkozásra és az elköszönésre, a köztes időben pedig három – az EU vélelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam – témában fejthette ki a véleményét két percben. A megszólalási sorrend megegyezett a szavazólapokon szereplő sorrenddel. A moderátorok: Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs voltak.

Bemutatkozás

A Megoldás Mozgalom alelnöke, Huszár Viktor a bemutatkozásakor úgy fogalmazott, hogy számára testidegen a helyzet, mert nem profi politikus, ő a teqball kitalálója. Ennek ellenére kiemelte, hogy pártjuk alapítói az ország legnagyobb adózói. Miközben az ország korrupciótól szenved, el kell dönteni, hogy politikusokat, vagy szakembereket küldjenek Brüsszelbe – tette hozzá.

Az LMP társelnöke, Ungár Péter azzal kezdte, hogy a politika lehet egy jó dolog, de sajnos az elmúlt pár hónap nem ilyen volt. Emiatt elnézést is kért a választóktól. Kiemelte: ezen a választáson az Orbán-kormányt nem lehet leváltani, így aki erről hazudik, az nem is élvezheti a támogatását a választóknak, az LMP ugyanakkor nem hazudik.

Dobrev Klára, az DK-MSZP-Párbeszéd listavezetője bemutatkozójában elmondta: ahogy hazugság köztelevíziónak nevezni a köztévét, úgy hazugság vitának nevezni „ezt” a vitát is. Ezért – mint fogalmazott – az Orbán-rendszer bűneiről fog beszélni.

Pekárné Farkas Emese, a Második Reformkor (2RK) listavezetője bemutatkozójában elmondta: ahol nem jó fiatalnak lenni, ott senkinek sem lesz jó, második középkorban élünk, de a jövő Magyarországa egy második reformkor lehet. A magyar politika nem kínál jövőképet a fiataloknak, a 2RK polgári Magyarországban hisz, amely mindenkinek az otthona lehet.

A Mindenki Magyarországa Néppárt vezetője, Márki-Zay Péter úgy mutatkozott be, hogy ők az elszámoltatást képviselik, szerinte vissza kell szerezni az ellopott vagyont és a „főbűnösöket börtönbe kell küldeni”. Állítása szerint ők minden támogatásukkal elszámoltak korábban, saját városában adókat töröltek el és a legkorruptabb városból a legkevésbé korruptat csinálták meg.

A Momentum elnöke és listavezetője, Donáth Anna szerint a „propaganda híradójában” már többször hallhatták a nézők a nevét, most személyesen is megjelent ott, ám a szabályokat nem írta alá. Donáth kiemelte: szeretné megmutatni, hogyan képviseli a magyarok érdekeit az Európai Unióban.

Deutsch Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta: a választások tétje hatalmas, a háború és béke kérdésében fognak vitázni, az ország békéjét csak a Fidesz tudja biztosítani. „Gyurcsány Ferenc pártja hazugságra épül, Magyar Péter a feleségét pedig titokban lehallgatta, ezzel zsarolta és a felvételből politikai karriert csinált, ilyet normális ember nem tesz” – fogalmazott.

Róna Péter (Jobbik) elmondta: legfőbb küldetésének tartja, hogy az ország becsületét visszaállítsa, az EU-n belül kell tartani az országot, Kínát és Oroszországot pedig kívül, fel kell zárkóztatni az uniós bérekhez a magyar béreket.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a bemutatkozásakor azzal kezdte, hogy örül annak, hogy elérte a Tisza Párt. Mint fogalmazott, ő Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet hívta vitára, de állítása szerint ők elfutottak előle. Aztán Deutsch Tamásnak is nekiment, aki szerinte az uniós szavazások többségén részt sem vett. Mint mondta, a Tisza képviselői bejárnak majd.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt küldöttje, Tóth Imre Bruti humorista első másodperceiben ivással kezdett, majd azzal folytatta, hogy örül, hogy ott lehet a kabarén. Aztán kérte, hogy annak a kamerának, amely őt veszi, olvassák le a sorszámát a rendőrök, mert nem szeretné, ha olyannal vennék őt, amelyet köröznek.

Toroczkai László (Mi Hazánk) elmondta: óriási szégyen, hogy az összes párt egy showműsort, egy kutyakomédiát csinál a kampányból, a Mi Hazánk azonban cselekszik. Majd a YouTube-csatornáját népszerűsítette, ahol ismerteti pártja programját – idézi az Index.

Az Európai Unió védelme és biztonsága

A MeMo egyértelműen az EU és a NATO mellett áll – modnta a téma kapcsán Huszár Viktor, kérdésesnek nevezve, hogy mennyire használ az országnak a kormány különutas politikája. Véleménye szerint Európa már átélt néhány háborút, senki sem akar harmadik világháborút. Magyarország körül azonban több olyan konfliktus is van, amely alapján fontos lenne egy közös európai hadsereg felállítása.

Ungár Péter szerint „az EU-t átszövő naivitást sutba kell dobni”. Nem az EU garantálja Magyarország határait, hanem a NATO. Amerikai pénzből viszont már nem várható, hogy fenntartsák az európai országok békéjét – mondta, ezért szerinte Európának is lépnie kell. Az unió csak akkor lesz világhatalmi játékos, ha létrejön a közös európai hadsereg, amit Ungár Péter szerint Orbán Viktor páros napokon támogat, páratlanokon pedig ellenez.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy „Európa szégyene Orbán Viktor, úgy látják őt, mintha egy kínai gyártósoron szerelték volna, mint egy kínai trójai falovat és még orosz lehallgatókészüléket is tettek volna bele”. Hozzátette: senki nem akarja a magyar fiatalokat háborúba küldeni, nem akarnak sorkatonaságot.

Pekárné Farkas Emese egy kérdést tett fel Deutsch Tamásnak: Mi számít a haza árulásának? Majd arról beszélt, hogy a kormány vízumot és lakhatást biztosít ismeretlen hátterű embereknek, miközben a magyar fiatalok nem tudnak maguknak lakást vásárolni. Azt is bejelentette, hogy a 2RK népszavazást kezdeményez egy ökoszociális lakásprogrammal kapcsolatban.

Márki-Zay Péter szerint az, amit naponta ezerszer elmondanak és feltesznek óriásplakátokra, az még nem lesz igaz. Magyarország nem akar háborút, az ország békepárti – mondta, majd a Fidesz képviselőiről beszélt, hogy egyikük a brüsszeli meleglobbit képviseli, Orbán Viktor fia pedig a csádi háborúba vezeti a fiatalokat. (Németh Balázs a trágárságok miatt rá is szólt Márki-Zay Péterre és kérte, hogy ne sértse a közízlést.)

A Momentum azon az állásponton áll, hogy Európa védelme mellett beszélni kell az európai értékekről is, ezt mondta Donáth Anna a vita első témakörében. Pártjuk célja, hogy bevezessék minél hamarabb itthon is az eutanáziához való jogot, mint azt Európa több országában megtették már. Donáth Karsai Dániel küzdelmét hozta fel példaként, akinek kérést is tolmácsolta: írjanak ki népszavazást, dönthessenek a magyar emberek a kérdésben.

Deutsch Tamás arról beszélt, hogy borzalmas háború zajlik Ukrajnában. „Azt mondják, nincsenek háborúpárti dollárbaloldali képviselők? Akkor hogy lehet, hogy minden háborúpárti javaslatot megszavaztak az EP-ben?” – tette fel a kérdéseket a vitapartnerei felé fordulva, majd felemlegette Gyurcsány Ferencet és Soros Györgyöt. A Fidesz-KDNP azonban a béke mellett fog kiállni – tette hozzá.

Róna Péter arról beszélt, hogy Ukrajna letámadása veszélybe sodorta Európa biztonságát, Orbán Viktor aláássa hazánk biztonságát, és Oroszország érdekeit szolgálja ki. Maradéktalanul elutasítja a Fidesz külpolitikáját, és támogat minden kezdeményezést, ami Európa biztonságát szolgálja. Magyar Pétert külön is arra kérte, hogy gondolja újra az orbáni külpolitika eddigi támogatását.

Európa biztonsága a tagállamok biztonságán múlik – vélekedett Magyar Péter, aki szerinte a Fidesz hazudik, mert nem csak az háborúellenes, aki rájuk szavaz, a Tisza Párt is háborúellenes. Felrótta a kormánynak, hogy az egyébként is katasztrofális állapotban lévő honvédségtől elbocsátottak kétezer jólképzett katonát. A sorkatonaságot pedig éppen Kövér László házelnök és a KDNP akarja visszaállítani szerinte.

A Kutyapárt jelöltje, Tóth Imre magukat nem tartja „harci kutyáknak”, de a kiberbiztonság témájáról mégis említést tett. Szerinte ha már úgyis ki-be járnak az orosz hekkerek a külügyminisztériumba, akkor alkalmazni is kellene őket. Brüsszelről pedig úgy véli, azt kellene kerítéssel körbekeríteni. Ezután kokainfogyasztó brüsszeli bürkökratákról értekezett, kimondottan Deutsch Tamásnak címezve szavait. (Emiatt ő is figyelmeztetést kapott Volf-Nagy Tündétől, hogy ne személyeskedjen.)

Toroczkai László azt mondta, reméli, a nézők az elmúlt 25 percben a YouTube-csatornáját nézték, (megismerve pártja programját), mert a többieket eddig felesleges volt meghallgatni. Emlékeztetett rá, hogy nem országgyűlési választások, hanem EP-választások lesznek, majd arról beszélt, hogy melyik párt melyik frakcióhoz fog csatlakozni az Európai Parlamentben. A Mi Hazánk a német AfD-vel lesz egy frakcióban, és a béke mellett állnak.

Migráció/menekültügy

A MeMo jelölje a kérdésben kifejtette: migráció és migráció között óriási különbség van. Márai Sándort, Puskás Ferencet és Erkel Ferencet hozta fel példaként, akik szintén migránsok voltak. Azaz szerinte a migrációnak van értelme, ha a tehetséget idehozzák. Igaz, ők integrálódtak – jegyezte meg Huszár Viktor. Aggasztóbbnak nevezet, hogy az a 750 ezer magyar, aki elvándorolt, illetve az ő gyerekeik, hogyan integrálódnak majd.

Ungár Péter szerint a migráció egyik okozója a klímaváltozás. A legnagyobb techológiai óriások semennyi adót nem fizetnek be a közösbe, a Coca-Cola a műanyagszennyezés mellett óriási profitot termel. A profitot azonban kiviszik innen, Magyarországon csak a szennyezés és a klímaváltozás marad. Az LMP szerint a nagy cégeket érdemben meg kell adóztatni, hogy fel lehessen lépni a klímaváltozás ellen. Akik akkumulátorgyárakat telepít Magyarországra, azoknak nem fontos a klímaváltozás kérdése – tette hozzá.

Dobrev Klára megfogalmazása szerint a köztévé azt hazudja, hogy majd Orbán Viktor megvédi az országot a migránsoktól, de a valóság az, hogy több mint 2000 embercsempészt engedett ki a börtönökből a kormány, ezzel növelve a káoszt. Arról is beszélt, hogy több mint 120 ezer távol-keleti vendégmunkást hoztak be az országba a fideszes munkaerőkölcsönző cégek, és degeszre keresték magukat, miközben a magyar bérek alacsonyabbak lettek. Dobrev, mint mondta, nem hazug propagandával szeretne választást nyerni, hanem az emberek olyan hétköznapi problémáival foglalkozna, mint az egészségügy vagy az oktatás.

Pekárné Farkas Emese fontos kihívásnevezte a bevándorlást, de szerinte az igazi probléma a kivándorlás, muszáj véget vetni a fiatalellenes politikának, ami egy közös, mérgező Orbán-Gyurcsány örökség. Ezzel szemben egy ökoszociális lakásprogram a 2RK javaslata. Kitörési pontként az egészségmegőrzést látják.

Az európai kulturát nemcsak a migránsoktól, hanem a Fidesz-KDNP kártevésétől kell megvédeni – mondta Márki-Zay Péter, aki ezután felrótta a „kormánypártok bűneit”. Többek között a vendégmunkásokat, az embercsempészek elengedését, a letelepedési program által idehozott bűnözőket sorolta. Közben arról is említést tett, hogy európai béreket kell bevezetni Magyarországon, hogy a magyarok ne vándoroljanak el.

A migráció Donáth Anna szerint nincs benne a magyarokat érintő top 10 problémában. A magyar gazdaság helyzete ugyanakkor igen. Szerinte az, hogy az idei államcsődöt elkerülte az ország, az a Momentumnak köszönhető. 57 nap múlva ugyanis olimpia lenne Magyarországon, ami 3 ezer milliárd forintba került volna. Ezt akadályozta meg a nolimpia kampány 2017-ben – idézte fel. Szerinte, ha ez nem lett volna, akkor Orbán Viktornak most arról kellene döntenie, hogy nyugdíjakat ne fizessenek ki, vagy az orvosok bérét.

Deutsch Tamás elmondta: Brüsszel és a Soros-birodalom miatt illegális bevándorlási invázió van, nő a bűnözés, több no-go zóna lesz. A baloldal hátba támadta a magyarokat, meg akarták akadályozni a határkerítést, a DK aláírást kezdeményezett a betelepítési kvóták mellett – sorolta. „Tervszerűen zajlik a migráció, ez a Soros-terv, a baloldalon egymást tapossák, hogy végrehajtsák.” Szerinte az uniós migránspaktum miatt most még nagyobb a veszély, de amíg a nemzeti kormány a helyén van, addig megvédik a határt.

Róna Péter elmondta: nem pártolja az EU bevándorlási politikáját, meg kell hagyni minden országnak a jogot arra, hogy erről maga döntsön. De nem támogatja a kormány letelepedési kötvényeit, a pénzért vehető állampolgárságot, az ázsiai vendégmunkását beáramlását sem. Ugyanakkor a menekültek oktalan üldözését és ócsárlását sem tartja jónak.

A Tisza Párt elítéli az illegális migrációt, és támogatja a déli határkerítés megtartását – mondta Magyar Péter. Az Orbán-kormány rengeteg embercsempészt engedett szabadon, az országjárása során pedig azt tapasztalja, hogy aggódnak az emberek az ázsiai vendégmunkások miatt. Szintén nagyon nagy problémának tartja a kivándorlást, több tízezer magyar gyermek születik Londonban, Bécsben, Berlinben. Ők már nem magyar felnőttek lesznek, ez pedig szerinte a kormány miatt van így.

A Kutyapárt álláspontja a kérdésben, hogy ők nem bevándorlásellenesek, de csak szervezett keretek között. Az országnak nem bevándorlási problémája, hanem kivándorlási problémája van, főleg, hogy nem a „hülyék mentek el”. Tóth Imre azt a javaslatot tette, hogy a távozó orvosok vigyék magukkal a betegeiket is. Ettől mindenki fellélegezne, a költségvetés is, amely „márciusra felborult, mint a húgyos bili”.

Toroczkai László elmondta: anno polgármesterként elsőként beszélt arról, hogy szükség lenne határkerítésre, de a Fidesz ebből is színjátékot csinált, csak színpadi kellék lett a határkerítés, megköszönte a rendőrök munkáját és bátorságát a határon. A DK szerinte nem védené meg a határt. Kijelentette: nemzeti gazdaságpolitika kell, nem kellenek vendégmunkások, nem kellenek migránsok.

Mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam

Huszár Viktor arról beszélt, hogyan lehetne több pénze az országnak. Például a mezőgazdaság által – válaszolta meg. Ugyanakkor kérdés, hogyan tud egy holland gazda ötször több értéket előállítani a magyarhoz képest. A tudás alapú technológiát kellene bevezetni a mezőgazdaságban, hiszen Magyarország még zöldséget és gyümölcsöt is importál.

Ungár Péter szerint csak akkor kapnak a külföldiek magyar termőföldet, ha akkumulátorgyárat építenek rá. Az uniós agrárpolitikát le kellene kaszabolni, de erre nincs akarat, ráadásul a magyar miniszterelnök is támogatja ezt, mert úgy sem tud jobb lenni. Az LMP szlogenje, hogy lehet magyar a bolti paradicsom. Ma ehelyett spanyol paradicsom van a boltokban. Ungár szerint Magyarország elhibázta a mezőgazdaság rendbetételét, nem sikerült versenyképessé tenni azt.

Dobrev Klára elmondta: a köztévében nem meséltek Sulyok Tamás-ügyéről, „köztörvényes bűncselekményeket követett el”, erről bemutatta a bizonyítékokat, „Sulyok Tamás hallgat, Orbán Viktor sunnyog, úgy, mint amikor Novák Katalin keveredett pedofilbotrányba. Ha fideszes vagy, akkor mindent szabad.” – fogalmazottt. Szerinte a kormány visszahozta a jobbágyságot, Orbán Viktor teljes rendszerét le kell váltani.

A kormánypártok számtalan felesleges harcot folytatnak az EU-ban, de a magyar élelmiszeriparért nem harcolnak – vélekedett Pekárné Farkas Emese. A 2RK szerint a megalomán akkumulátorgyárak helyett az egészségé a jövő. Erre építene a 2RK: egészségiparra és a versenyképes mezőgazdaságra.

A Mindenki Magyarországa Néppárt vezetője a választásokkal kapcsolatban kiemelte, az ő képviselőik azért fognak dolgozni, hogy megérkezzenek Magyarországra az uniós pénzek, de azon is, hogy azokat ne tudják majd ellopni. Emiatt például be is lépnének az európai ügyészségbe is. Márki-Zay Péter szerint igazi elszámoltatás kell Magyarországon, erre szerinte csak az ő pártjuk alkalmas.

Donáth Anna szintén a jogállamiságról beszélt a témakörben. Szerinte ahol nincs jogállamiság, ott az erősek előrébb jutnak, mint a gyengék, a becstelenek legyőzik a becsületeseket, ahol nincs jogállam, a jövő kiszámíthatatlan. A Momentum azért küzd, hogy a magyarok jogállamban élhessenek, ezért küzdenek Brüsszelben is, hogy az EU kényszerítse ki a kormánytól a jogállamiságot. Ő is az európai ügyészség mellett érvelt.

„Hagyjuk a mellébeszélést, a jogállamisági duma baloldali lemez, a guruló dollárokkal kitömött baloldal megbuktatná a békepárti kormányt” – hangzotatta Deutsch Tamás, aki szerint a jogállamiság zsaroló eszköz, akkor vetik be, ha egy ország nem úgy táncol, ahogy Brüsszel fütyül. Mint mondta, a dollárbaloldal 21, az országot elítélő kezdeményezést támogatott, fogadott el, az volt a céljuk, hogy megakadályozzák az uniós pénzekhez való hozzájutást, és így ne jussanak hozzá a magyar tanárok a bérükhöz. „Önök büszkék arra, hogy a saját országuk ellen áskálódnak!” – jelentette ki Deutsch Tamás.

Róna Péter úgy véli, hogy az ország közjogi rendszere összeomlott, az Alaptörvény nem megfelelő, és végeláthatatlan viták vannak az EU-val. Szerinte világosan meg kell fogalmazni, melyek azok a feladatok, amiket a többi tagállammal közösen szeretnénk megoldani. A klímaváltozás mentén nagyon komoly vízügyi probléma előtt állunk, egy nagy uniós keret kell (ez javasolni fogja Róna Péter), hogy megoldják az öntözést Európában.

A Tisza alelnöke szerint a kormány családbarátnak, vidékbarátnak és gyerekbarátnak hazudja magát. Közben csökken az állattartás, drasztikusan visszaesett a magyar mezőgazdaság teljesítménye, a családi gazdaságok száma és a zöldség és gyümölcstermesztés – mondta Magyar Péter, aki szerint a kormány tönkretette a szülészeteket, a magyar fiatalok nem jutnak földhöz, helyettük NER-es oligarchák kapják meg azokat.

Tóth Imre a Heti Heteshez hasonlította a magyar mezőgazdaságot, úgy látja, az, aki dolgozhat a földeken, annak megmondják, kire kell húzni az ikszet a szavazófülkében. Szerinte rendbe lehetne tenni a magyar mezőgazdaságot, de az aranykoronás földekre épp akkumulátorgyárakat építenek. Úgy véli, az akkumulátorral az a legnagyobb baj, hogy „olyan, mint a traktor, nehéz lenyelni”.

Toroczkai László a mezőgazdaság témájában újfent a YouTube-csatornáját ajánlotta. Majd arról beszélt, hogy egy rendőr nem tud fellépni az embercsempészekkel szemben, azok miatt az európai pártcsaládok miatt, amelyeket a Fidesz, a DK és a Tiszta Párt is támogat. Szerinte Ursula von der Leyent is el kell számoltatni a Pfizer-beszerzések miatt, ezt sem a Fidesz, sem Magyar Péter pártja nem fogja megtenni, mert ahhoz a pártcsaládokhoz akarnak tartozni, amelyek Ursula von der Leyent támogatják bizottsági jelöltként.

Zárómondatok

Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom elnöke úgy fogalmazott, hogy bár ők egy új párt, de szerinte – ahogyan Máté Pétert idézte – nem kell félni az újtól, így kérte, rájuk szavazzanak. Szerinte Magyarország jövőjével nem lehet viccelni, úgy látják, több szakember kellene az országba. Ezt garantálja pártjuk –modnta.

Ungár Péter, az LMP társelnöke jónak tartja, hogy volt egy ilyen beszélgetés. Véleménye szerint lehet kicsit jobb a politika Magyarországon, ha többször leülnének így vitázni, beszélgetni. Szerinte van helye az ilyen politikának, amikor nem az a fontos, ki mit hord, hanem ki mit mond.

Dobrev Klára zárszavában azt üzente: a nézők azt láthatták, hogy a politikusok tudnak monológokat mondani. Azt is kijelentette: végighallgatta Deutsch Tamás „eszetlen sületlenségeit”, majd ismét az ATV vitáját reklámozta, ahova a fideszes jelöltet és Magyar Pétert is várja.

Pekárné Farkas Emese (2RK) azt üzente a nézőknek: szerették volna megtisztelni őket azzal, hogy megvillantották milyen Európát ajánlanak. Szavai alapján méltatlanul kevés idő volt erre. „Keressék a 2RK-t, bárkivel vállalják a vitát, az új ellenzék józan hangja a 2RK” – fogalmazott.

„Mi nemcsak a békét képviseljük, hanem szuverén Magyarországot szeretnénk” – mondta Márki-Zay Péter, aki szerint a Fidesz nem biztosítja az ország szuverenitását. Az ellenzékből se mindenki, szerinte Toroczkai László Putyint képviseli, Vona Gábor pedig orosz kémet juttatott a Jobbik elnökeként az EP-be.

Donáth Anna zárásképp felemlegette, hogy Novák Katalin kegyelmet adott K. Endérnek, de még mindig nincs válasz arra, hogy miért?. Ezért az egyik műsorvezetőhöz, Volf-Nagy Tündéhez fordult, aki Novák Katalin kommunikációs igazgatója volt. „Orbán Viktor adott utasítást Novák Katalinnak?” – kérdezte tőle, Volf-Nagy erre úgy válaszolt, neki nem frissek az információi, de amúgy sem indul a választáson, a többieket kérdezze.

„A ma esti vitán is világossá vált, hogy a baloldali pártokra béke ügyében sem számíthatunk” – fogalmazott zárszavában Deutsch Tamás. A Fidesz EP-listavezetője szerint a dollárbaloldali pártok minden háborúpárti előterjesztést meg fognak szavazni az EP-ben. Kijelentette: várják az ország legnagyobb békemenetére (június 1.) az embereket.

Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője szerint a magyar emberek választhatják a múltat, vagy választhatják az új erőt, a Tiszát, amely hazahozza az uniós forrásokat, a magyar embereket képviselik majd. „Választhatnak a korrupció vagy pedig a tiszta munka között. Választhatnak aközött, hogy a közpénzek a miniszterelnök családjához vándoroljanak, vagy pedig lépésről lépésre, tégláról téglára bontják le a rendszert” – fogalmazott.

Róna Péter zárszavában azt mondta: el kell utasítani Orbán Viktor EU-ellenes orosz- és Kína-barát politikáját, létre kell hozni egy együttműködést az önkormányzatok és az EU között az uniós támogatások érdekében, fel kell zárkóztatni a magyar béreket az uniós bérekhez, kell egy új alkotmány, fel kell készülni a klímaváltozás okozta kihívásokra.

Tóth Imre úgy búcsúzott: „a Kutyapárt sajnálja a legjobban, hogy ezt a vitát el kellett bohóckodnunk”. De bíznak benne, hogy tudnak a nézők a sorok között olvasni. De a közmédia szorította őket olyan keretek közé, „amiket nem lehetett komolyan venni”. Majd úgy adta át a szót: „most időjárás jön Toroczkai Lászlótól” – idézi a Telex.

Toroczkai László zárszavában elmondta: az Európai Ügyészség valójában nem tud korrupciós ügyben eljárni, pl. nem tud mit tenni Ursula von der Leyen ügyében sem. A Mi Hazánk mindenhol elszámoltatást akar majd, az EU-ban és Magyarországon is – húzta alá.

Végül Németh Balázs és Volf-Nagy Tünde megköszönték a résztvevőknek és a nézőknek is a figyelmet, majd elköszöntek, ezzel véget ért az élő műsor.

Címlapról ajánljuk

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×