eur:
394.38
usd:
367.7
bux:
72081.81
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: László Imre újbudai polgármester hivatalos Facebook-oldala

Felkapott rozsdaövezetek: itt épülnek most új lakások

A programot az elhagyatott, szennyezett egykori ipari területek, telkek helyreállítása és kármentesítése érdekében hirdette meg a kormány. A legtöbb helyen lakóterület-fejlesztésre pályáznak, de a beruházók számára vonzók a vegyes fejlesztések, felújítások is – mondta az InfoRádióban az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Egy év alatt megtízszereződött a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületek száma idehaza. Budapesten a XI. és a XIII. kerületben található a legtöbb ilyen, egykor ipar célokra használt terület, ahol jelenleg vagy a közeljövőben lakóövezeteket alakítanak ki a beruházók. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője az InfoRádióban elmondta: 2021 óta lehet pályázni rozsdaövezeti akcióterület besorolására. Az akciótervet a leromlott állapotú, elhagyatott vagy szennyezett ipari területek, telkek helyreállítása, kármentesítése és fejlesztése érdekében hirdette meg a kormány. Mindez lehetővé teszi a kivitelezők számára, hogy ezeken a helyeken többfunkciós építkezéseket indítsanak.

Az első ilyen beruházás a XIII. kerületben, az egykori Láng Gépgyár területén kezdődött még 2021 decemberében. Az első évben egyébként összesen hat fővárosi fejlesztés elindítását engedélyezte az illetékes bizottság. Valkó Dávid hozzátette: a rozsdaövezeti területek hasznosításában az igazi áttörést a 2023-as év hozta, amikor több tucatnyi ilyen telek kapott besorolást – nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.

A rozsdaövezeti bizottság hivatalos jegyzékében jelenleg 53 felújításra váró egykori ipari terület, telek szerepel.

Az elemző szerint azért tavaly következhetett be a nagy fordulat, mert 2023-ban szinte egész évben „döcögött” az újlakás-piac. Emlékeztetett, hogy 2022-ben még viszonylag könnyen lehetett értékesíteni a lakásokat, mert akkor a Zöld Otthon Program keretében még elérhető volt a zöld lakáshitel a bankok kínálatában. Valkó Dávid úgy véli, a beruházók többségében igazából csak 2023-ban tudatosult, hogy a rozsdaövezeti akciótervnek, illetve a pályázati lehetőségnek számos előnye van, és a kezdeményezés elősegíti a projektjeiket, valamint a lakásértékesítést.

A XIII. kerületben nemcsak az egykori Láng Gépgyár helyén indult rozsdaövezeti fejlesztés, hanem összesen tizennégy angyalföldi telekterület kapott besorolást az illetékes bizottság jóváhagyásával. Valkó Dávid megjegyezte:

Angyalföldön eleve nagyon sok volt ipari terület található, illetve rengeteg új lakást építenek a kerületben.

Újbudán tizenkettő, Kőbányán öt, míg Ferencvárosban három telek vár felújításra, de a III. kerületben, valamint a Belvárosban, a VII. kerületben is indulnak úgynevezett tömbrehabilitációs projektek. A beruházók a főváros külső kerületeiben (XIV., XV. és XIX. kerület) is élnek a lehetőséggel, vagyis alig van olyan része Budapestnek, ahol nem újulnak meg az elhagyatott rozsdaövezetek.

Vidéken Debrecen viszi a prímet, ahol három egykori ipari területet jelöltek ki felújítás céljából,

Kecskeméten és Sárváron két-két projekt veszi kezdetét, de Salgótarjánban, Törökbálinton és Vácon is elkezdődhetnek hamarosan az építési munkálatok.

A legtöbb budapesti és vidéki rozsdaövezeti területen lakóterület-fejlesztésre pályáznak, de a beruházók számára vonzók a vegyes fejlesztések, felújítások is, melyek keretében irodaházakat építenek, illetve megjelenik a kereskedelmi és a rekreációs funkció is. Valkó Dávid hozzátette: vannak olyan projektek, amelyekhez óvoda, nyugdíjas otthon, orvosi rendelő vagy gyógyszertár építése vagy felújítása is kapcsolódik. Kecskeméten ugyanakkor egy laktanya épületét alakítják át, míg Salgótarjánban egy egykori kollégium helyén lesz egy teljesen új épület.

Arra is van lehetőség a programnak köszönhetően, hogy akár egy korábbi beruházás keretében elindított lakópark-fejlesztést folytassanak vagy befejezzenek. Ez történik például a XI. kerületben, ahol már javában tartott egy nagyszabású projekt és átadtak néhány lakóépületet, amikor bejelentették a rozsdaövezeti akciótervet, így élve a lehetőséggel és a kedvezőbb feltételekkel a beruházó úgy döntött, hogy inkább a kormány által biztosított programra pályázva viszi tovább a felújítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 15:41
×
×
×
×