eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. A kormányzó Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 134 igen szavazattal választotta meg Magyarország rendszerváltás utáni hetedik köztársasági elnökévé.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Sulyok Tamás nem vesz részt a megfosztási eljárás miatt összehívott parlamenti ülésen

A napirend szerint ötperces felszólalás illetné meg a köztársasági elnököt a rendkívüli parlamenti ülésen, amely várhatóan határozatképtelen lesz a kormánypárti frakciók távolmaradása miatt.

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezték az ellenzéki pártok péntekre, amelyen két napirendi pontot tárgyalhatnak meg: a köztársasági elnök elleni méltatlansági eljárás megindítását, illetve egy határozati javaslatot is “a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét ért orosz kibertámadás elítéléséről és a szükséges lépések megtételéről”.

Sulyok Tamás köztársasági elnök felszólalása is szerepel az Országgyűlés Sajtóiroda pénteki, rendkívüli parlamenti ülés napirendi pontjairól szóló tájékoztatásában: öt percet kapna a szokatlan időpontban, május 31-én pénteken este nyolc órakor kezdődő rendkívüli parlamenti ülésen – írta az Index, majd ennek nyomán a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága közölte: a köztársasági elnök nem vesz részt, és nem szólal fel a rendkívüli ülésen.

Az államfőt korábban Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője azzal vádolta meg, hogy ügyvédként törvényellenes szerződéseknél segédkezett, és "pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek”. A Sándor-palota válaszul közölte, hogy Sulyok Tamás törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre. Ennek ellenére a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, majd összegyűjtötte a megfosztási eljáráshoz szükséges aláírásokat.

Az Országgyűlés a határozati javaslatról vita nélkül határoz, a megfosztási eljárás megindításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Csakhogy a szavazásra valószínűleg nem kerül sor, mert a Fidesz-KDNP frakciószövetség azt közölte: "a kormánypártok nem vesznek részt az ülésen, a kezdeményezést egy bohózatnak tartják".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×