Infostart.hu
eur:
385.19
usd:
328.11
bux:
109607.58
2025. december 14. vasárnap Szilárda
Orosháza, 2015. május 19.Egy nő és egy férfi fagylaltozik a nyárias melegben egy szökőkút mellett Orosháza belvárosában 2015. május 19-én. A városban ezen a napon 30 Celsius-fok fölé is emelkedett a hőmérséklet.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Közeleg a főszezon – mutatjuk, mennyibe kerülhetnek a legkedveltebb strandételek

Egy gombóc fagylaltért 500-600, a sima lángosért több mint 1000, a hamburgerért 1700, míg egy szelet pontyért akár 4400 forintot is elkérhetnek idén a vendéglátósok – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány felméréséből. Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: elsősorban az alapanyagárak és az üzemeltetési költségek megemelkedése okozza a drágulást.

A jó idő beköszöntével sorra nyitnak ki országszerte a fagyizók, valamint hamarosan már a szabadtéri strandok is fogadhatják a pihenni vágyókat. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány felmérést készített azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerülhetnek idén a legkedveltebb strandételek.

Az elemzés szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: tavaly átlagosan 10-15 százalékkal lett drágább egy gombóc fagylalt a 2022-es árakhoz képest, és idén is hasonló mértékű emelkedés várható idehaza. Számításai szerint

átlagosan 500-600 forintba kerülhet az idei főszezonban egy gombóc fagylalt, tavaly 440-520 forint volt az ára.

Hozzátette: ez egy átlagos ár, a frekventáltabb, népszerűbb helyeken viszont akár 600-650 forintot is elkérhetnek egy gombóc fagylaltért. Az elemzés megállapítja, hogy nemzetközi összehasonlításban nem tekinthetők drágának a hazai fagylaltárak, ugyanis a tavalyi gombócárak a legolcsóbb európai helyek szintjét érték el.

A lángos esetében idén éves szinten 8-10 százalék körüli áremelkedés várható,

átlagosan ezer forint felett alakulhat egy sima lángos ára, de lehetnek jelentősebb eltérések is az egyes országrészek között.

Tavaly az alapanyagok drágulása miatt 20-40 százalék körül emelkedett a sima lángos ára az egy évvel korábbi adatokhoz képest, így 2023-ban 900-1300 forintot kellett érte fizetni. „A vendéglátósok várhatóan igyekeznek majd idén is figyelni arra, hogy az árszintjük ne lépje át az ingerküszöböt” – jegyezte meg az elemző.

Erdélyi Dóra kitért arra is, hogy mi okozza a jelentős drágulást. Mint mondta, emelkedett a szükséges alapanyagok ára, továbbá az üzemeltetési költségek, a rezsibérleti díjak is komoly terhet jelentenek a vendéglátóipar szereplőinek, illetve még mindig nagy probléma a munkaerőhiány, ami egyéb tényezők mellett nagymértékben megemeli a béreket.

„Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen a kereslet árérzékenysége, vagyis hogy meddig emelhetik az árakat és mennyit hajlandók még kifizetni a vásárlók” – tette hozzá az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

A felmérésből az is kiderült, hogy egy átlagos hamburger ára 1700 forint lehet a főszezonban. Egy szelet ponty akár 4400 forintba is kerülhet, míg egy kilogramm hasábburgonyáért 1200 forintot is elkérhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lantos Csaba: nem csak a napelemeseknek nyitott az új állami akkumulátoros pályázat

Lantos Csaba: nem csak a napelemeseknek nyitott az új állami akkumulátoros pályázat

Százmilliárd forintos pályázat indul januárban, amiből lakossági napelemes rendszerekhez lehet majd akkumulátort venni. A mintegy 3 millió 200 ezer forintba kerülő 10 kilowattos energiatárolóegységhez az állam két és fél milliót ad. Mindenki hozzájuthat a támogatáshoz, de vannak, akiknek nagyobb esélyük lesz – erről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Orbán Viktor: hiába az adventi időszak, a politikában nincs elcsendesedés

Orbán Viktor szerint a gyermekvédelemben nincs alku. A miniszterelnök a Karmelita Kolostorban adott egyórás interjút Lentulai Krisztiánnak. A kormányfő szerint Amerika békét, Európa háborút akar, és kulcsfontosságú Magyarország mozgástere a 2026-os választáson. A teljes interjút a Mandiner YouTube-csatornáján tették közzé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×