eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Mobile phone personal data and cyber security threat concept. Cellphone fraud. Smartphone hacked with illegal spyware, ransomware or trojan software. Hacker doing online scam. Antivirus error.
Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Fogalmazásokkal megúszhatja a KRÉTA fejlesztőjét feltörő kiskorú

Arról is kell írnia, hogy a sértettek milyen védelmi intézkedéseket tehetnek az online térben elkövetett csalásokkal kapcsolatba

Közel másfél év után lezárult a nyomozás a KRÉTA fejlesztőjét ért hackertámadás ügyében. A rendőrség egy gyanúsítottat talált, de mivel ő még mindig kiskorú, az ügyészség felfüggesztette az ellene folyó eljárást, és „magatartási szabályokat” írt elő neki - írja a Telex.

Gál Katalin, a Győri Járási Ügyészség megbízott vezető ügyésze azt mondta, mivel az adathalász még kiskorú, az eljárást két évre felfüggesztették, és elrendelték a fiatalkorú gyanúsított pártfogó felügyeletét, az ügy 2025 novemberében folytatódik.

Addig az ügyész magatartási szabályokat írt elő, a többi között azt, hogy levélben kérjen bocsánatot a sértettektől, amelyben írja le, hogy a sértettek milyen védelmi intézkedéseket tehetnek az online térben elkövetett csalásokkal kapcsolatban. Emellett meg kell térítenie az elkövetőnek az általa okozott tízezer forintos kárt, valamint fogalmazást kell írnia a közveszéllyel fenyegetésnek az állami szervekre rótt terheiről.

Az ügyész tájékoztatása szerint amennyiben a szabályokat betartja az elkövető, két év múlva nem lesz folytatása az ügynek.

A KRÉTA-ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is vizsgálódott, és ennek eredményeként jelentős adatvédelmi bírság, 110 millió forint megfizetésére kötelezik a fejlesztőcéget. A NAIH szerint a cég nem gondoskodott kellőképpen a rá bízott személyes adatok védelméről, és nem jelentette be azonnal az esetet az iskoláknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×