eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Egy orvos beolt egy diákot a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban 2021. augusztus 30-án. Az iskolákban a koronavírus elleni oltásokat augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án adják be az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával történik.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Változás jöhet az iskolai igazolásoknál, összekötnék az EESZT-t a Kréta rendszerrel

Az iskolai orvosi igazolások rendszerének megváltoztatásáról is dönt hamarosan az Országgyűlés, már a parlament elé került az errőé szóló javaslat.

A házi gyermekorvosok évek óta küzdenek azért, hogy végre megszabaduljanak az iskolai igazolásoktól. Öt éve még petíciót is indítottak a megszüntetésükért, mondván, a tényleges betegellátástól von el értékes időt ez a feladat, miután a rendelés 30-40 százaléka erről szól. Ennek ellenére tavaly szeptembertől még tovább szigorodott a rendszer. Az új szabály szerint a betegség miatti óvodai-iskolai hiányzást a szülő már nem, csak az orvos igazolhatja. Akkor Póta György házi gyermekorvos a Szabad Európának arról beszélt, hogy a gyerekorvosok kevesen vannak, egyre több beteget kell ellátniuk a megszűnő praxisok miatt, és most egy indokolatlan, és újabb értelmetlen terhet kaptak a nyakukba. Mivel több napra előre nem lehet gyógyultsági igazolást kiállítani, a jól gyógyuló gyereket is vissza kellett hívni az igazolás kiállítása érdekében − írja a Népszava.

Arról, hogy a témában valamiféle változtatásra készül a kormány, február közepén utalt egy sajtó-háttérbeszélgetésen Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Mint akkor mondta: az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta rendszer összekötése vethetne véget az iskolai igazolások kiadásának. Szerinte a két online rendszer összekötésével elérhető lenne, hogy a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthatnák a kiadott orvosi igazolást, és az adott betegség becsült gyógyulási idejét.

A jogalkotók elé most kerülő módosítás összekötné az EESZT-t a Kréta rendszerrel. Ha ez megtörténik, akkor a szülő kérésére az orvos elektronikusan is továbbíthatja a gyerekek betegségéről, illetve a testnevelés óra alóli felmentésről szóló igazolást.

– Ez nem old meg semmit, újabb plusz adminisztrációs teher – reagált a javaslatra Póta György házi gyermekorvos, aki szerint a tervezetben jelzett módosítás kifejezetten időrabló, és nehezíti az orvosok dolgát. Olyan, mint a most bevezetett járóbeteg időpontfoglalási rendszer, annyi időbe telik ugyanis megnyitni és regisztrálni benne a beteget, hogy azalatt akár négy pácienst is el lehetne látni. Az igazolások adminisztrációjának könnyítését szerinte az jelentené, ha nem kellene az orvosnak vizsgálatot végeznie olyan esetekben, amikor a szülő is el tudja dönteni, hogy a gyereke mehet-e iskolába. – A mi eredeti javaslatunk az volt, hogy csak a betegség meglétének tényét vezessük fel az E-térbe, hogy a tanár felé igazolja, a gyerek orvosi okból van otthon és nem azért, mert lóg – fogalmazott.

Az iskolai igazolások mellett egyéb egészségügy-igazgatási intézkedéseket is tartalmaz a törvényjavaslat. Így például e törvénnyel enyhítenék az EESZT adatvédelmi szabályait azzal, hogy egy központi call-center munkatársai is kezelhetnének betegadatokat a szakrendelői időpontfoglalások esetén. A jogszabály előkészítők az okostelefonnal, illetve internettel nem rendelkező betegek számára egy call-centeren keresztül biztosítanák a személyes időpontfoglalást, illetve módosítást. Azt a kormányzat később szabályozza, hogy hol lesz ez a telefonközpont, illetve milyen számon lehet elérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×