eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Parlamenti hétfő - Rengeteg kérdése lesz az ellenzéknek

Hétfőn ismét összeül az Országgyűlés. Néhány parlamenti bizottságnak is akad dolga a héten.

Az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Határozathozatalok ezúttal nem lesznek, kérdések és azonnali kérdések azonban igen.

A Fidesz–KDNP-sek a többi között a magyar uniós elnökségről és a Gondosóra programról szeretnének többet megtudni. Az ellenzék egyebek mellett a lakáshelyzetről, az állami gondozottak zsebpénzéről, a csecsemők ingyenes SMA-szűréséről, a koronavírus-járványból visszamaradt lélegeztetőgépek értékesítéséről, a gyermekszegénységről, a speciális nevelési igényű gyermekek utazási támogatásáról, a termőföldek védelméről, a kegyelmi botrányról, az akkumulátorgyárakról, a HÉV-ek felújításáról, a kisiskolák sorsáról és a méhészek problémáiról faggatja a kormányt.

Utóbbiról azóta vitatkoznak sokat, mióta a kormány újra engedélyezte az ukrán méz behozatalát. „Az ukrán méz letöri a felvásárlási árakat, melyek következtében azok a termelési költség alá kerülnek, és így már eladni sem éri meg az első osztályú magyar mézet” – sérelmezte korábbi parlamenti felszólalásában Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselője. A kormány szerint a problémát nem az ukrán, hanem a kínai méz okozza – mondta Nagy István agrárminiszter. „A karácsonyi ünnepi főszezonban is tartottuk a tilalmat, a méhészeti ágazattól februárban azonban olyan jelzéseket kaptunk, hogy a vegyes méz elfogyott, illetve az adott piaci áron nem eladó. A tilalmi intézkedést azért vontuk vissza, hogy a mézágazat ne omoljon össze” – magyarázta.

Néhány parlamenti bizottságnak is akad dolga a héten

Az igazságügyi bizottság kedden 28 ellenzéki indítványt tárgyal meg, amelyek egyebek mellett a közvetlen államfőválasztásról, a köztársasági elnök kegyelmi döntéseinek nyilvánosságáról, a végrehajtói tevékenységről, a méltóságteljes életvégi döntésekről és a gyermekvédelmi rendszer megreformálásáról szólnak.

A népjóléti bizottság keddi napirendjén egyebek mellett az ápolási díjjal, a szociális ellátással, a tömeges kihűlések megelőzésével, a kórházi fertőzések visszaszorításával, a lakhatási válsággal, a véradással, a családi pótlékkal, a menstruációs szegénységgel és a gyermekvédelemmel összefüggő előterjesztések szerepelnek.

A honvédelmi és rendészeti bizottság szerdán a tűzoltókat, a lőfegyvertartókat és a kéményseprőket érintő javaslatokat tárgyal meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×