eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje (j3) az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mellette Schmitt Pál (b2) és Áder János korábbi köztársasági elnökök, valamint Makray Katalin, Schmitt Pál felesége (b).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megválasztotta köztársasági elnöknek Sulyok Tamást az Országgyűlés - a nap hírei

Egységes bérminimumot tartalmazó bértáblát követel minden felsőoktatási intézménybe a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete. Az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak a spanyol gazdák a közösség agrárpolitikája miatt.

134 igen és 5 nem szavazat mellett köztársasági elnökké választotta Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét az Országgyűlés. A titkos szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudtak, közösen pedig nem akartak jelöltet állítani. Az Alkotmánybíróság elnökének Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik a kormánypártok. Sulyok Tamás megválasztása után azt ígérte: a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni. Hozzátette: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretne bizalmat építeni.

Magyarországon zéró tolerancia van a gyermekvédelem ügyében – hangsúlyozta a parlament tavaszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor kormányfő. Az ellenzéki pártok azonban bírálták a kabinet gyermekvédelmi és gazdaságpolitikáját is. Az MSZP szerint a kormány minden erkölcsi alapot elvesztett a vezetésre. A Jobbik a szakmai szervezeteket is bevonná a gyermekvédelmi szabályok megváltoztatásába, az LMP pedig emelné a dolgozók bérét. A Momentum várja, hogy a kormányfő vállalja a felelősséget a kegyelmi ügyben. A DK és a Párbeszéd pedig a bicskei áldozatoktól való bocsánatkérést hiányolta.

A parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását is. A skandináv ország lesz a NATO 32. tagállama. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hangsúlyozta: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Egységes bérminimumot tartalmazó bértáblát követel minden felsőoktatási intézménybe a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint erre azért van szükség, mert a modellváltó és az állami fenntartásban maradt egyetemek finanszírozása nagy eltérést mutat.

Több mint 400 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a következő időszakban az élelmiszeripar számára. A támogatások hatékony felhasználását, és a tervezett beruházások sikeres megvalósítását segítve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara áprilisban élelmiszeripari gép-és technológiai kiállítást szervez.

Szolnokon építi meg az ország legnagyobb energiatárolóját a Forest-Vill Kft. A 8,5 milliárd forint értékű projektben egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi székhelyű társaság.

A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a CSOK miatt hitelbiztosítéki záradékkal terhelt - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Márciusban egy hónapig soron kívül átköthetővé válnak a lakásbiztosítások.

Elfogadta az azonnali fizetésről szóló rendeletet az Európai Unió Tanácsa. Ez lehetővé teszi, hogy az utalás után az összeget 10 másodpercen belül jóváírják a magánszemélyek és a vállalkozások számláin.

Az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak a spanyol gazdák hogy változásokat követeljenek a közösség agrárpolitikájában. A 3 legnagyobb agrárszervezet felhívására több mint 20 ezren gyűltek össze. Később Brüsszelben csaknem ezer traktorral vonultak fel a gazdák tüntetni az uniós intézményeknek otthont adó európai negyedben. Eközben Magyarország 45 javaslatot fogalmazott meg az unió belga elnökségének a gazdálkodók adminisztratív terheinek, a szigorú előírások és az ellenőrzések csökkentése érdekében.

Ukrajna a lengyel gazdák felelősségre vonását követeli a gabona kiöntése miatt. A hétvégén 160 tonnányi ukrán gabonát öntöttek le szállítóvagonokról és pusztítottak el egy lengyel vasúti megálló területén egy nagyszabású tüntetésen.

Támogatja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását Ukrajna javára a kanadai és a lengyel kormányfő. Donald Tusk Varsóban azt mondta: a lehető leghamarabb gyorsítani kell a lőszer- és fegyvergyártást, mert Ukrajna sürgős támogatásra szorul. Eközben további egy évvel meghosszabbította a Fehéroroszországgal szembeni szankciók hatályát az Európai Unió.

Fogolycsere keretében kiszabadulhatott volna Alekszej Navalnij a napokban a börtönben meghalt orosz ellenzéki politikus a munkatársa szerint. Navalnijt - és 2 amerikai állampolgárt - egy Németországban gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetését töltő férfiért cserébe adták volna ki. A Kreml szóvivője közölte, nincs tudomása fogolycsere-megállapodásról.

Svédország után Dánia is lezárta vizsgálatot az Északi Áramlat balti-tengeri gázvezetékeken 2022 szeptemberében történt robbanások ügyében. A dán rendőrség szerint a nyomozás bebizonyította, hogy szabotázs történt, de nincs meg a szükséges alap a bűnügyi vizsgálat folytatásához.

Belgrádban megkezdte az egyeztetéseket az új szerb kormányról a köztársasági elnök. Aleksandar Vucic a nemzeti kisebbségek pártjaival kezdte az egyeztetéseket, ezután a Vajdasági Magyar Szövetségnek küldöttségével tárgyal.

Körvonalazódik egy átmeneti megállapodás a Gázában tartott túszok elengedéséről és az átmeneti tűzszünetről - jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN műsorában. Eközben a gázai övezetben kialakult helyzet miatt lemondott a palesztin kormány.

Elhunyt Hunyadkürti György. A kaposvári Csiky Gergely Színház Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészét életének 73. évében váratlanul érte a halál.

Meghalt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. A mágnást, a brit pénzügyi szolgáltatási szektor egyik legismertebb szereplőjét 87 éves korában érte a halál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×