eur:
394.64
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Szintet lépett itthon a lakossági napelemes program

A zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző lakossági pályázatra beérkezett előregisztrációs kérelmek száma február 1-jén délelőtt meghaladta a 25 ezret - közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A szaktárca emlékeztet: a Napenergia Plusz Program ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő forrással segíti a családokat. A sikeresen pályázók egyszerre telepíthetnek napelemet és korszerű energiatárolót, így rugalmasabban használhatják fel a saját eszközeikkel megtermelt zöldenergiát, ezzel csökkentve áramszámlájukat is.

A kormány 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Programja a fejlesztési költségek kétharmadának átvállalásával könnyíti meg a lakóépületek ellátását tiszta zöldenergiával.

A háztartások kiadásai az új konstrukciónak köszönhetően mintegy tíz év alatt megtérülhetnek

a szaktárca szerint.

A lakossági pályázók január 15-e óta küldhetik be előregisztrációs kérelmeiket. Az első jóváhagyásokat a 15 munkanapos határidőre figyelemmel február 5-én, hétfőtől küldi ki a támogató. A pályázók ezután jelölhetik ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhatnak. A kínálat bőséges: már közel 800 vállalkozás rendelkezik jóváhagyott regisztrációval. Támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be.

A minisztérium közleményében kiemeli: idén új időszámítás kezdődik a kapcsolódó fejlesztésekben, ugyanis a januárban indult két program összesen 137 milliárd forinttal ösztönzi a magyar családok és cégek beruházásait. Egy korábbi kiírásban további 33 milliárd forint hasznosul hálózati integrált energiatárolók létesítésében.

Az EM ismertetése szerint tavaly rekordmértékben nőtt az összes naperőművi beépített teljesítmény és a jellemzően családok által üzemeltetett háztartási méretű kiserőművek száma is Magyarországon. A kisebb napelemes rendszerekből 85 ezer csatlakozott a hálózatra 2023-ban. A Napenergia Plusz Program a múlt év végéig több mint 255 ezresre nőtt állomány további gyarapítását is szolgálja.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×