eur:
392.29
usd:
362.21
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Űzze el a korpát! (x)

Egy friss kutatás szerint a haj korpásodása minden ötödik embert érinti valamilyen mértékben. A férfiak esetében gyakoribb a tünetek felbukkanása. Többnyire pubertás korban tűnnek fel az első korpák, ám ezt a periódust követően akár két évtizeden át fennállhat a probléma. Vagyis ez egy olyan jelenség, ami sokakat érint, s épp ezért amiről nem mint tabu, hanem mint egy megoldásra váró nehézség érdemes beszélgetni. Mi az alábbiakban ezt tesszük.

Mikor és miért kopogtat be a hívatlan korpásodás?

A férfiaknál nem egyszer hormonális kilengés áll a háttérben, a szervezetük a szükségesnél több faggyút termel, ez vezet a korpák megjelenéséhez. A különböző idegrendszert érintő vagy immunrendszerrel összefüggő probléma is súlyosbító körülménynek számít. Utóbbi a teljesen egészséges emberek életében is többször gondot generálhat, főleg a téli időszakokban, amikor nagyon könnyű fel- és megfázni, egyúttal amikor az immunrendszer hajlamos elveszíteni erejét, köszönhetően a külső tényezők erőteljes betöréseinek. Itt jegyezzük meg, hogy ezért is annyira hangsúlyos az immunrendszer támogatása az év egészében, és nem csupán akkor, amikor a baj már megvan.

A Neutrogena T Gel alkalmazásával a száraz, viszkető, korpás fejbőr egy az egyben megkönnyebbülhet, az irritáltság mértéke jelentősen csökkenhet. Utóbbinak a tapasztalására nem kell heteket várni, már az első pár használatot követően konstatálható a pozitív irányú elmozdulás. Vagyis nem nehéz belátni, hogy a korpák elűzése nem túl nagy kihívás, és a fentiekből az is egyértelműen kiderül, hogy a prevenció is komoly jelentőséggel bír.

Mi is az a korpa valójában?

Az elhalt hámsejteket nevezzük korpának, amik bizony nem egyszer félretéveszthetetlen látványt nyújtanak. Ritka hajmosás mellett a helyzet tovább fokozódhat, így nem érdemes a korpásodás elleni sampon mellőzése. A korpa azonban nem egyszerűen esztétikai probléma, annál sokkal összetettebb. Egyrészt az állandó viszketés borzalmasan idegesítő, kellemetlen, ami pedig a legrosszabb benne, hogy általa egy ördögi kör indítható útjára. Hiszen a viszketés fokozza a korpa termelődését, ami generálja a viszketést. Azaz ennek így, ebben a formában soha nincsen vége. Másrészt a korpásodás megléte önbizalomhiányhoz, önértékelési gondokhoz, lelki fennakadásokhoz vezethet, valamint a kedélyállapot romlása sem védhető ki.

A fentiek bizonyítják, hogy komplex, összetett jelenségről beszélhetünk, ami ellenben nem szégyellni való, és amit egyúttal nem érdemes félvállról venni. A beletörődés nem jó stratégia, főleg azért nem, mert létezik kényelmes, eredményes megoldás. Az immunrendszer megerősítése mellett a megfelelő készítmények alkalmazásával messzire száműzhetők a rettegett korpák. Ami pedig a szégyenkezést illeti, ahogy arra számtalan orvostudományi kutatás rávilágít, a korpásodás nem az elhanyagoltságból, ápolatlanságból fakad, hanem egy teljesen természetes jelenség, amivel a világon milliók néznek szembe nap, mint nap. A jó hír az, hogy rögtön az első tünetek felbukkanása után megkezdhető azon hajápolási kozmetikumok alkalmazása, amik végül gyógyírként szolgálhatnak.

(x)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×