eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely elárulta, mikor tárgyal a Fidesz a főpolgármester-jelöltjéről

A Kormányinfón egy kérdésre válaszolva beszélt erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A csütörtöki Kormányinfón arra a kérdésre is válaszolt Gulyás Gergely, amely azt firtatta, hogy a Fidesznek lesz-e saját főpolgármester-jelöltje a júniusi önkormányzati választáson, vagy esetleg visszalépnek Vitézy Dávid javára, akit az LMP szeretne jelölni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök korábban tett kijelentését: lesz a Fidesznek saját jelöltje.

Azt is elárulta, hogy a párt elnökség a jövő heti ülésén már tárgyal arról, hogy ki lesz Karácsony Gergely kihívója a fővárosban. A felvetésre, hogy be is jelentik-e akkor a jelöltet, a tárcavezető hangsúlyozta, egyelőre csak az egyik téma lesz a jelöltállítás, és lehet, hogy szükség lehet egy újabb tárgyalási körre. Úgy fogalmazott, hogy február végéig biztosan döntenek, de elképzelhető, hogy korábban is elhatározásra jutnak.

Decemberben már Orbán Viktor is többször beszélt a főpolgármester-jelölt állításáról. A Mandinernek adott interjúban azt mondta, "erkölcsileg vállalhatatlan lenne, ha a Fidesz nem venné komolyan a budapesti önkormányzati választásokat, hiszen a Fidesz a legerősebb párt Budapesten”, és a Fidesz főpolgármester-jelöltjével azt közölte: „Valamikor március elején szándékozunk erről olyan döntést hozni, amit a nyilvánosságnak is megmutathatunk.”

A december 21-i Kormányinfón, amelyen a kormányfő válaszolt újságírói kérdésekre, azt mondta, mivel a Fidesz–KDNP a legnagyobb politikai erő Budapesten, kötelezőnek érzik, és örömmel tesznek eleget ennek a jelölésnek. "Tavasszal jelöli, legkésőbb márciusig nevezi meg főpolgármester-jelöltjét a Fidesz" – mondta Orbán Viktor.

Akkor rá is kérdeztek nála, hogy igazak-e azok a hírek, miszerint Ferencz Orsolya vagy Vitézy Dávid lenne a Fidesz főpolgármester-jelöltje, a miniszterelnök ezt azonban kávéházi legendának nevezte.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×