eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján a Városháza Parkban 2022. április 8-án. A fesztivált április 29. és május 15. között a főváros mintegy száz helyszínén rendezik meg  százhetven programmal.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely a mini-Dubaj projektről: súlyos százmilliárdokról van szó, mégis homályos az egész ügy

A főpolgármester és az érintett kerületvezetők szerint a kormánynak minden érintettel egyeztetnie kellene a Rákosrendező vasútállomás környékét érintő fejlesztések részleteiről. Karácsony Gergely közölte: világossá vált, mit kap az arab beruházó a magyar adófizetőktől és a magyar kormánytól, az viszont nem egyértelmű, mit ad cserébe.

Csütörtökön a magyar kormány honlapján közzétették annak a megállapodásnak a tervezetét, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar üzletember egy dubaji stílusú negyedet építtetne Rákosrendezőn. A tervezet szerint a magyar állam nemzetközi szerződésben vállalja, hogy infrastruktúra-fejlesztési projektet valósít meg, az arab befektető pedig egy általa kiválasztott gazdasági társaságon keresztül főként az ingatlanokon hajt majd végre különböző beruházásokat.

A befektető a többi között egy 240 méter magas felhőkarcolót építene az érintett 130 hektáros területen, amelyet a tervezet alapján az állam közbeszerzés vagy versenyeztetés nélkül ad el a dubaji vállalkozónak. A kormány stratégiai megállapodást is köt a kivitelezővel, egyben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a projektet.

Mindeközben Karácsony Gergely a XIII., a XIV. és a XV. kerületi polgármesterrel tárgyalt egy kihelyezett kabinetülésen Rákosrendező környékének komplex fejlesztéséről. A főpolgármester az egyeztetést követően hangsúlyozta:

elvárják, hogy a kormány képviselői tárgyaljanak valamennyi érintett kerületvezetővel az állami beruházás részleteiről.

Karácsony Gergely elmondta: „világosan lehet látni, hogy mit kap a beruházó a magyar adófizetőktől és a magyar kormánytól. Az viszont már nem világos, hogy mit fog adni cserébe”.

A főpolgármester hozzátette: csak azokat a beruházásokat tudják támogatni, amelyek valóban a budapestiek érdekeit szolgálják. Mint fogalmazott, azok a területek és fejlesztések, amiket megkap a beruházó, vélhetően súlyos százmilliárdokról szólnak, továbbá problémásnak tartja azt is, hogy jelentős adókedvezményben részesül az arab üzletember.

A polgármestereknek külön igényeik vannak

Tóth József XIII. kerületi polgármester az angyalföldi régió érdekeit hangsúlyozta. A Kacsóh Pongrác úti felüljáró felújítását kérte a kormánytól, ugyanis nem szeretné, hogy az M3-as bevezető forgalma az új Szegedi úti felüljárón át érkezzen Angyalföldre.

Horváth Csaba XIV. kerületi polgármester szerint pedig fontos lenne, hogy Rákosrendező környékét a helyi lakosok igényeinek megfelelően újítsák fel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt a város egészére hatással lesz, ezért

nem lehet tovább halasztani a 4-es metró meghosszabbítását Újpalotáig.

Azt mondta, a kérdésben mindenképpen meg kell állapodni a kormánnyal. Mint fogalmazott, úgy tűnik, hogy egy új budapesti negyed jön létre, és ha az illetékesek jól kezelik a beruházást, akkor az jó lesz az ott élőknek, az oda látogatóknak, a helyi önkormányzatoknak és a kormánynak is. „Ha már így alakult, keressük meg azokat a közös pontokat, amelyek minden fél számára elfogadhatók!” – tanácsolta a zuglói polgármester.

A kormány több mint 300 milliárddal száll be

A csütörtökön közzétett megállapodás szerint a kormány lesz a felelős a projekt kivitelezéséhez szükséges állami infrastrukturális fejlesztésekért, melyek a következők:

  • gyalogos felüljáró építése,
  • a vasút feletti közúti felüljáró megépítése,
  • a vasúti pálya fejlesztése,
  • a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette kialakítható legyen egy park,
  • az M1-es metró meghosszabbítása,
  • kerékpár- és gyalogút építése.

A kormány a tervezet szerint legalább 303,5 milliárd forintot fordít a fejlesztésekre. A kabinet egyben azt is vállalja, hogy a reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetére közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a reptér között. Ezért cserébe az Egyesült Arab Emírségek kormánya vállalja, hogy a kijelölt cég 5 milliárd euró értékű beruházást valósít meg a területen, beleértve a tervezett rákosrendezői vasútállomás megépítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×