eur:
393.53
usd:
364.35
bux:
71820.78
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Narancs riasztás - Nagyon durva szélvihar tarolhatja le az ország északkeleti részét

A várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

Széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. vasárnap este.

A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

A HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap éjszaka és hétfőn napközben is főleg a Dunántúl nyugati részén, illetve az északkeleti, szélérzékeny tájakon viharos marad az északias irányú szél. A legerősebb lökések általában 60-80 kilométer/óra között várhatóak, de a magasabban fekvő részeken, a Balaton térségében, valamint az északkeleti határ közelében ezt meghaladó, óránkénti 80-100 kilométeres széllökések is előfordulhatnak. Hétfő délutántól kisebb területre korlátozódik a viharos erejű szél.

Ezért Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére másodfokú figyelmeztetés van érvényben széllökés veszélye miatt hétfő éjfélig. Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém, Zala vármegyék területén a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 70 kilométerest, itt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap éjszaka egyre nagyobb területen lefagyhat a korábban lehullott csapadék. Egy-egy helyen - a Dél-Dunántúlon kívül is - előfordulhat rövid ideig tartó ónos eső.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az erős szél fákat dönthet ki, ágakat törhet le, amelyek gyakran elektromos vezetékeket szakítanak el. Azt kérik, aki elszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, és hívja a 112-es segélyhívó számot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Exportra is jut megújuló energiából, de a nagy gyárberuházások hozzák majd az igazi felvevőpiacot

Exportra is jut megújuló energiából, de a nagy gyárberuházások hozzák majd az igazi felvevőpiacot

A magyar naperőmű-kapacitás – az atomenergetikai és fosszilis kapacitásokkal együtt – a napos déli órákban már exportra is termel, azonban a környező országok megújuló termelésben várható felzárkózásával a hazai gyárberuházások köthetik le a növekvő magyar termelést. A Széchenyi Alapok és az Electron Holding Zrt. 50-50 százalékos társtulajdonosként fektet be négy, összesen 15 MW kapacitású naperőműpark fejlesztésébe, amelynek megtérülését a cég integrált, egész értékláncot lefedő működésétől várja. A kivitelező cég elnök-vezérigazgatója, Szücs Ádám szerint nagy átalakulás előtt áll a piac, ahol egyre kevésbé lesz életképes az az üzleti modell, amiben a fejlesztő önállóan működő napelemparkot épít, üzemeltet és nem egy áll partnerségbe olyan szereplőkkel, akik azt rendszerbe integrálva tudják üzemeltetni, miközben az energiatárolók piaca az aranyláz időszakát idézi.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×