eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Portrait of a 9-year old caucasian boy sitting at home at his desk and doing his maths homework. Candid shot, natural light.
Nyitókép: EThamPhoto/Getty Images

Szülők, figyelem: már nem sokáig lehet kérelmezni a plusz egy év óvodát

Január 18-ig lehet kérvényezni az általános iskola kezdésének halasztását, amit csak egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérni.

Január 18-án éjfélig még beadhatók az iskolakezdés halasztásáról vagy korábbi elkezdéséről szóló kérelmek az Oktatási Hivatal internetes felületén – mondta az InfoRádiónban Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke. Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke 2024. augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, de szeretnék, hogy további egy évig az óvodában maradjon, január 18-ig kell kérelmet benyújtaniuk akár az Oktatási Hivatal elektronikus rendszerén keresztül, akár papíralapon.

Brassói Sándor beszélt a legfontosabb beadandó dokumentumokról is: a szülő, gondviselő, gyám a saját ügyfélkapujával tud belépni, így hitelesítve magát; itt láthatja, hogy melyek azok az adatok, amelyeket szükséges megadni a gyermek iskolakezdésének halasztásához, óvodában maradásához. Hozzátette,

mindenképpen szükséges megindokolni, hogy miért miért nyújtja be a szülő a kérelmet.

Az indoknak sajátos élethelyzetből fakadóan logikus és jogszerű alapot kell biztosítania ahhoz hogy a gyermek további egy évig az óvodában maradhasson. Ha nincs szükség pedagógiai szakszolgálat bevonására, szakvélemény elkészíttetésére, a hivatal nyolc napon belül meghozza a halasztással kapcsolatos döntést.

Brassói Sándor azt is hozzátette, mindenképpen indokolt csatolni olyan szakvéleményt, amellyel az indoklást alá lehet támasztani. Ez lehet szakorvosi igazolás, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat nevelési tanácsadójának szakvéleménye, vagy akár egy igazolás az óvodától, amely alátámasztja a további egy év óvodában maradás jogosságát.

Az Oktatási Hivatal közleménye kiemelte azt is, hogy az internetes vagy a nyomtatható űrlap használata nem kötelező, ám jelentősen megkönnyíti a kérelmek hiánytalan benyújtását és feldolgozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Napjainkban szinte minden napra jut egy-egy fontos űrkilövés, amelyek során ember alkotta szerkezeteket, műholdakat, vagy akár asztronautákat is szállító űrhajókat juttatnak a világűrbe. Egyesek szerint újra fellángolt a hidegháború idejéről ismert "űrverseny", több állam is Földön kívüli égitestekre szeretné eljuttatni saját űrhajósait a közeljövőben. Arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy mi történik a Föld körüli pályára állított tárgyakkal a fellövésük után. Pedig a bolygónk körül keringő - akár a földi életre is veszélyt jelentő - űrszemét kezelésével egyre nehezebben birkóznak meg az űrkutatók, amelynek súlyos következményei lehetnek a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×