eur:
394.92
usd:
367.53
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Facebook/Magyar Honvédség/honvedelem.hu

Kiáltozó tüntetők "borították tűzbe" a magyar KFOR-katonákat - videó

Sikeres zárógyakorlattal ért véget az MH KFOR kontingens 30. váltásának három hónapos felkészítése a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában.

A Kosovo Force (KFOR) többnemzeti misszióhoz jövőre csatlakozó kontingens két manőverszázaddal vett részt a zárógyakorlaton. A katonák egy elképzelt forgatókönyv alapján a legújabb eljárásokat alkalmazták és új felszereléseket próbáltak ki - számolt be a honvédelem.hu. A gyakorlat része volt az úgynevezett komplex tömegoszlatási feladat is, amelyben szerepelt a „tűziszony leküzdése” (Fire Phobia) elnevezésű mozzanat is.

Az alapos felkészülésnek különös jelentőséget ad az, hogy a koszovói Zvecsanban május 29-én összetűzés robbant ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró KFOR-katonák között. Az összecsapásban huszonhét magyar honvéd sérült meg, ketten olyan súlyosan, hogy amputálni kellett a lábukat. Ilyen durva incidensre húsz éve nem volt példa.

A zárógyakorlaton azt mérték fel, hogy a katonák felkészültek-e a békefenntartó feladatokra, a három hónapos kiképzés alatt elsajátították a külszolgálathoz szükséges szaktudást. Azt is bizonyítaniuk kellett, hogy jelentős stresszhelyzetben, egy olyan szituációban, amelyet adott esetben átélhetnek a Nyugat-Balkánon, képesek-e végrehajtani a rájuk bízott feladatokat.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×