eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Bírósági nem az 5. kerület új választókerületi beosztásra

A választókerületi beosztást a helyi ellenzék támadta meg.

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az 5. kerület új választókerületi beosztását, amit a csökkenő lakosságszám miatt határozott meg a jegyző – számolt be a Telex. A bíróság az indoklás hiányára tekintettel új eljárásra kötelezte a választási irodát.

Ismeretes, a jövő júniusi önkormányzati választás előtt több fővárosi kerületben és vidéki városban újra kell rajzolni a választókerületeket, mert több esetben jelentősen csökkent a lakosság száma. A jegyzők november 30-ig rajzolták meg az új választókerületi felosztást, és ezek kihirdetése után 15 napig van lehetőség jogorvoslatra.

A Belvárosban egyrészt azért volt szükség a kerülethatárok módosítására, mert a kerület lakónépessége 25 ezer alá csökkent, emiatt a korábbi 10 választókerület helyett már csak 8-at kell kijelölni. Ezzel párhuzamosan a képviselő-testületben ülő képviselők száma is csökken 14 (10 egyéni és 4 kompenzációs) mandátumról 11 (8 egyéni és 3 kompenzációs) mandátumra.

A hírportál hozzáteszi, hogy a határozatot a belvárosi ellenzék támadta meg arra hivatkozva, hogy a nyolc új körzetből hat lakosságszáma legalább 5 százalékkal eltér az átlagtól, amit a törvény szerint érdemben indokolni kell, de az erről szóló jegyzőkönyv „túl általános”.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×