eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
cyclist on a pop-up-bikelane in sunset
Nyitókép: Canetti/Getty Images

Félmilliárdos kerékpáros fejlesztés valósult meg Budapesten

Több mint félmilliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztés Budapest IV. kerületében.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a fejlesztésről beszámoló pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a fővárosi önkormányzat több kerülettel közösen és a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve, uniós forrásból, több helyszínen valósított meg kerékpáros fejlesztéseket az elmúlt időszakban.

Fejlesztések nemcsak a belvárosban, hanem külső kerületekben is zajlanak, és ezek lényege, hogy a közszolgáltatások biztonságosan elérhetőek legyenek kerékpárral is

– emelte ki.

Balogh Samu közölte, az újpesti fejlesztés célja az volt, hogy a már meglévő, de össze nem kapcsolódó kerékpárutakat több helyen összekössék.

Kérdésre válaszolva elmondta, az Üllői úton és a Váci úton is már az első hetekben „hatalmas mértékben” növekedett a kerékpárosok száma a biztonságos, oszlopokkal védett kerékpársávok kialakítását követően.

Balogh Samu szerint máshol is érdemes lesz védett kerékpársávokat létrehozni.

„Egyébként ebben nincsen vitánk például a kormánnyal sem, hiszen a frissen elfogadott Nemzeti Kerékpáros Stratégia is kifejezetten javasolja, támogatja ezeket a megoldásokat”

– mondta.

További kérdésre válaszolva Balogh Samu közölte azt is, a védőoszlopok nem balesetveszélyesek, hiszen „elhajló műanyagból” készültek, és vannak megfelelő, kisebb méretű takarítógépek a védett kerékpársávok tisztítására.

A közreadott sajtóanyag szerint az újpesti kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztés 507 millió forintból valósult meg a Berda József utcai szakaszon, a belső Újpestet érintő szakaszon, a Szilágyi utca–Árpád út –Kiss János utcai csomópont szakaszon, a Szilágyi utca–Lahner György utca–Görgey utcai csomópont szakaszon, valamint a Káposztásmegyeri úton és az Óceánárok utcában.

A hálózatfejlesztés részeként összefüggő, nagyobb lakóterületek lehatárolásával védett, csillapított övezeteket alakítottak ki. A kisforgalmú, kerékpározásra alkalmas utakon a kerékpárosok biztonságának növelése és a kerékpározhatóág feltételeinek megteremtése érdekében forgalomtechnikai és kisebb építési munkák is történtek.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×