eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
bkk elektromos busz
Nyitókép: BKK

Újfajta buszok jönnek Budapest útjaira

További negyven korszerű, környezetbarát, teljesen elektromos meghajtású autóbusszal gazdagodhat a fővárosi járműpark 2026-tól.

A Budapesti Közlekedési Központ az erről szóló beszámolójában felhívta a figyelmet arra, hogy midi- és csuklós elektromos busszal végzett közforgalmú járatok üzemeltetésére most először indultak közbeszerzési eljárások Magyarországon.

A BKK a legutóbb, októberben 50 szóló elektromos busz forgalomba állítására írt ki tendert - idézték fel.

Azt írták: a fővárosi önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és az élhetőbb Budapest megteremtése mellett. Ezért a társaság - Magyarországon először - úgy indított közbeszerzési eljárásokat autóbusz-járatok üzemeltetésére, hogy a szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású midi- és csuklós járművekkel várja el.

A részvételi felhívások 20 csuklós és 20 midi elektromos autóbusz forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban.

A buszok általános üzemeltetésén kívül - a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása - az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a leendő szolgáltatónak kell biztosítania - ismertették.

Elvárás továbbá, hogy a járművek olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek - légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztatási rendszer -, amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

A 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltására a BKK szeptemberben három közbeszerzési eljárást indított 150 autóbusz - 100 csuklós és 50 szóló - forgalomba állításával végzett szolgáltatásra; az októberben megjelent részvételi felhívás pedig 50 szóló elektromos autóbusz forgalomba állítását tartalmazta.

A fennmaradt 40 buszra vonatkozó közbeszerzési eljárások elindulásával pedig már mind a 240 autóbuszra vonatkozó tender megjelent - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×