eur:
395.04
usd:
368.73
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfő kezet fog a spanyolországi Granadában 2023. október 5-én. A találkozón a kétnapos európai csúcstalálkozó témáit tekintették át.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarországra jön az Európai Tanács elnöke, Budapesten találkozik Orbán Viktorral

Hétfőn érkezik diplomáciai céllal az európai politikus, hogy enyhítse az Európai Unió és Magyarország között a jogállamisági kérdések miatt növekvő feszültséget, illetve megállapodjon a miniszterelnökkel.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn diplomáciai látogatásra érkezik Budapestre, hogy enyhítse az Európai Unió és Magyarország között a jogállamisági kérdések miatt növekvő feszültséget, és megállapodást kössön Orbán Viktor miniszterelnökkel – írja a Politico értesülése alapján a Portfolio. A lépés közvetlenül a december 14-15-re tervezett, kulcsfontosságú uniós csúcs előtt történik, ahol Ukrajna esetében a magyar kormány vétózásra készül a csatlakozás és a további támogatások kérdésében.

A portál azt írja, a látogatásra azt követően került sor, hogy Orbán Viktor levelet küldött Charles Michelnek, amelyben egy Ukrajna-stratégia kidolgozását kérte Brüsszeltől, mielőtt döntenek Kijev további támogatásáról. Uniós források szerint Charles Michel célja, hogy olyan megállapodásra jusson Orbánnal, amely megakadályozza, hogy a decemberi csúcstalálkozó káoszba fulladjon.

A lap úgy értesült, hogy EU-s diplomaták arra figyelmeztetnek,

Orbán Viktor ellenállása miatt az Ukrajnával és Moldovával folytatott hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdése így a jövő év elejére csúszhat, ami arcvesztést jelentene az EU-nak.

A Politico azt írja, a magyar kormány különböző vétókkal már korábban is akadályozta az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos uniós politikákat. Úgy vélik, a budapesti kabinet végül mindig beadta a derekát – például az összes szankciót megszavazták –, most arra készülnek, hogy más a helyzet, és Orbán Viktor kitart majd az Ukrajna-stratégia mellett, mert megváltozott a környezet. A Kijevnek nyújtott amerikai támogatással kapcsolatos bizonytalanságok és a csatatéren tapasztalható előrelépés hiánya miatt érthetőbb a magyar követelés.

A lap szerint miközben Charles Michel diplomáciai offenzívába kezd, e nagy tétekkel járó tárgyalás kimenetele valószínűleg befolyásolni fogja az EU és Ukrajna közötti kapcsolatok alakulását és a tágabb értelemben vett kelet-európai geopolitikai helyzetet. A decemberi csúcstalálkozó, amelynek eredetileg az EU előtt álló kulcsfontosságú kérdésekkel kellett volna foglalkoznia, most az EU és Magyarország közötti vita lehetséges következményeiről szólhat majd.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×