eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Magyarország százmillió euróval csatlakozik a Türk Befektetési Alaphoz – a nap hírei

Magyarország 100 millió euróval csatlakozik a Türk Befektetési Alaphoz. Lezárja a Modern Városok Programot a kormány. Már 12 ember halt meg a Ciarán nevű viharban Nyugat-Európában. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Magyarország 100 millió euróval csatlakozik a Türk Befektetési Alaphoz, mert érdekelt a Türk Államok Szervezetének erősítésében – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a tagállamok csúcstalálkozóján üdvözölte a Zöld Pénzügyi Tanács felállítását és hangsúlyozta: Magyarország fontosnak tartja a fenntartható növekedést, és azon államok közé tartozik, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett képesek a gazdasági teljesítmény bővítésére.

A Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján magyar kormányfő ismét a blokkosodás ellen érvelt. Orbán Viktor szerint a jelenlegi világgazdasági helyzetben a globális összeköttetések jelenthetik a megoldást. Asztanában eközben az energiaellátás, a mezőgazdaság, a logisztika, az ipar, különösen a vegyipar és a gyógyszeripar kérdéseiről tárgyalt hivatali partnerével a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton kiemelte: Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy most már Kazahsztánból is tud olajat szállítani.

A jelenlegi formájában lezárja a Modern Városok Programot a kormány arra hivatkozva, hogy 2022 óta megváltozott a gazdasági és politikai környezet. A 2015-ben elindított programban 23 megyei jogú város vett részt. Az azóta eltelt 8 költségvetési évben több mint 2350 milliárd forint fejlesztési forrást fizetett ki az állam.

Módosította a kormány az üzemanyagok különadóját – derül ki a Magyar Közlönyből. A kisebb kutaknak továbbra sem kell adót fizetniük, de az évi 500 millió forint feletti üzemanyagok eladásából keletkező bevétel után egységesen 3 százalékos lesz az extrateher.

Októberben 226 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta: tavaly októberhez képest mintegy 10 ezerrel csökkent a munkát keresők száma, ma már több mint 4,7 millióan dolgoznak.

Az euróövezetben nőtt, az Európai Unióban nem változott a munkanélküliségi ráta szeptemberben. Az összes uniós tagország közül Csehországban volt a legalacsonyabb, 2,7 százalékos a ráta, Magyarországon 3,9 százalékos volt a munkanélküliség szeptemberben.

Jövőre már nem engedélyezi a vetésváltás alóli mentességet a tagállamok gazdálkodói számára az Európai Bizottság. Így Magyarországon is életbe lépnek az új Közös Agrárpolitikában foglalt szabályok, amelyek szigorúbban szabályozzák a vetést.

Az Európai Unió 26,7 millió euró humanitárius segélyt különített el a kelet-afrikai régió több országának megsegítésére. Az Európai Bizottság közleménye szerint Afrika szarva és a Nagy-tavak régiója továbbra is többszörös humanitárius válsággal néz szembe.

A gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről és az illegális migrációval szembeni fellépésről is tárgyalt a magyar köztársasági elnök és David Hurley, Ausztrália főkormányzója Sydney-ben. Novák Katalin kiemelte: a magyar diaszpóra arra is jó példa, hogyan lehet hozzájárulni egy befogadó ország gazdasági fejlődéséhez.

A Gázai övezetben és Ciszjordánia területén élő emberek megsegítésére 1,2 milliárd dollárra van sürgősen szükség – jelentette be az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája. Az ENSZ szóvivője szerint ezzel a térségben élő 2,7 millió ember szükségleteit az év végéig lehetne biztosítani. A humanitárius tűzszünetről Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter pedig azt hangsúlyozta: az izraeli hadseregnek meg kell kímélnie a Gázai övezeti civileket a Hamász elleni háborújában. Az Egyesült Államokban eközben 14,3 milliárd dollár támogatást szavaztak meg Izraelnek. A Hezbollah vezetője felszólította az Egyesült Államokat, hogy állítsa a Gáza elleni izraeli agressziót, ha el akarja kerülni a szélesebb körű regionális háborút.

Váratlanul lemondott a szerb Biztonsági Információs Ügynökség vezetője. Aleksandar Vulin ellen az Egyesült Államok szankciókat vezetett be. A hírszerzés vezetője szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió az ő fejét követeli azért, hogy ne vezessenek be szankciókat Szerbia ellen, miután Belgrád nem vezetett be büntető intézkedéseket Oroszország ellen és nem ismerte el függetlenként Koszovót.

2026 nyarára készülhet el a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza – a Világgazdaság szerint erről a szerb államfő beszélt a belgrádi központi vasúti pályaudvar átadóján. Aleksandar Vucic elmondta: a munkálatokat a szerbek 2024 decemberéig befejezik az Újvidék és Szabadka közötti 108 kilométeres vonalon.

Három alkotót választottak idén a nemzet művészének. Lantos István zongoraművész, orgonaművész, Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész vehette át idén a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat.

Már 12 ember halt meg a Ciarán nevű viharban Nyugat-Európában. A viharos erejű szél Északnyugat-Franciaországnál és Délnyugat-Angliánál ért európai területre, majd csütörtökön Hollandia, Belgium, Németország, Franciaország és Olaszország területén haladt tovább. Olaszországban már 5 halálos áldozata van a viharnak.

Évente akár 4 milliárd forintot is elköltenek túrázásra a pilisi erdőkben a magyarok a Corvinus Egyetem kutatói szerint. A felsőoktatási intézmény elsőként mérte fel a Pilisi bioszféra-rezervátum gazdasági értékét az utazásiköltség-módszer szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×