eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
House  on calculator. Home interest rates calculation. planning savings money to buy a home. mortgage and real estate investment.
Nyitókép: Ta Nu/Getty Images

Január 1-jétől új csok plusz hitelt indul az 5 ezer fő feletti településeken - a nap hírei

Izrael nem hagyja jóvá több ENSZ-képviselő vízumkérelmét. 200 fős katonai misszió indulhat Csádba.

Január 1-jétől új csok plusz kamattámogatott hitelt indít a kormány az 5 ezer fő feletti településeken - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter. Csák János a kormányinfón megerősítette: novemberre elkészülnek a részletszabályok. A falusi csok megmarad, amelyet egységesítettek. Az új városi csoknál a kamat 3 százalék lesz, egy gyermeknél 15, két gyermeknél 30, 3 gyermek esetében 50 millió forint lehet a kölcsön. Az első közös otthonnál 80 millió forintos a határ, míg lakásbővítésnél 150 millió.

Tovább egyszerűsítette az állam működését az Országgyűlés. Az állam a 2024/2025-ös tanévtől a középiskolában tanulóknak ingyenesen biztosítja a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges ismeretek elsajátítását. A jövőben a közszférában a munkáltató nem vonhatja le a szakszervezeti tagdíjat. A kötelező munkavédelmi oktatás egyes esetekben általános tematika átadásával is teljesíthető. A házassági szándékot a házasulók elektronikus úton is bejelenthetik.

Létrehozta a megújított Versenystatisztikai Adatbázist a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal - jelentette be a jegybank alelnöke. Virág Barnabás megismételte: az infláció további letöréséhez elengedhetetlenül fontos a verseny, az árak összehasonlíthatósága.

Politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását. Emellett a képviselők együttérzésüket fejezték ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket. A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot 168 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Továbbra is jól van a Gázai övezetben rekedt 15 magyar állampolgár – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: folyamatos a kapcsolattartás az ott lévőkkel, akik között 4 család van és 10 kiskorú. A miniszter megismételte: a magyar kormány eddig összesen 445 magyar állampolgár menekített ki a területről ötször repültek be a Magyar Honvédség gépei a zónába.

Izrael nem hagyja jóvá több ENSZ-képviselő vízumkérelmét António Gutteres főtitkár keddi kijelentései miatt. Izrael a terrorizmus igazolásának nevezte a főtitkár kijelentéseit, amelyekben arról beszélt, hogy a Hamász Izrael elleni támadása nem légüres térben történt, mert a palesztinok évtizedek óta megszállás alatt élnek. António Guterres visszautasította a vádakat, és hangsúlyozta: kiforgatták nyilatkozatait, mert ő nem mentegette a Hamász terrorcselekményeit. Eközben az Izraellel szembeni ellenállásról tárgyalt a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetősége. Megállapodtak az együttműködés folytatásáról.

Az ENSZ jelentése megállapítja: több milliárd dollárnyi nemzetközi segítségre szorul Gáza, hogy kompenzálja a gazdaságát évek óta sújtó korlátozásokat. A szervezet gyermekalapjának adatai szerint a harcok kezdete óta már 2.360 gyermek halt meg és több mint 5.300 sebesült meg a Gázai övezetben. A Palesztin Vörös Félhold segélyszervezet tudatta: Egyiptom felől 8 élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket szállító teherautó jutott be a Gázai övezetbe.

Öngyilkos merénylet elkövetésével fenyegetőző palesztin férfit állítottak elő Brüsszelben. A 23 éves férfi a belga menekültügyi hivatalnál menedékjog iránti kérvényt nyújtott be, ám miután meghalt a családja Gázában, bejelentette, hogy öngyilkos lesz.

A csádi elnök meghívására 200 fős katonai misszió indulhat az afrikai országba - erősítette meg a honvédelmi miniszter az Országgyűlés erről szóló általános vitájában. A misszió hozzájárulhat a migráció megfékezéséhez, a terrorizmus elleni küzdelem támogatásához, és hátteret adhat egy gazdasági-humanitárius segítségnyújtási csomagnak, amelyet Magyarország a Hungary Helps részeként visz az országba.

Szlovákiában kinevezte Robert Fico kormányát Zuzana Caputová államfő. Robert Fico negyedik alkalommal lett Szlovákia miniszterelnöke, s ezzel az ország újkori történetében a legtöbbször és legtöbb ideig kormányzó miniszterelnök.

A magyar építészet napjává nyilvánította december 16-át, Kós Károly születésnapját a parlament. Lázár János építési és beruházási miniszter javaslatát a képviselők 184 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.

Az üzleti turizmus lesz az ágazat motorja ősszel. A Magyar Turisztikai Ügynökség ismertette: a szövetségi nagyrendezvények száma alapján a konferenciavárosok legfrissebb globális rangsorában Budapest a 22. helyezést érte el, 4 helyet javítva 2019-es helyezéséhez képest.

Jóváhagyta a közösségi költségvetés ötletpályázat nyertes projektjeinek listáját a főpolgármester. A szavazatok alapján új fejlesztések indulhatnak 1 milliárd forint értékben. A nyertes pályázatok között van a Boráros tér zöldítése, a Kerékpáros biztonság növelése a Nagykörúton, a Liget tér fásítása.

November elsejétől átmenetileg átveszi a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület budapesti hajléktalanellátásban dolgozó munkavállalóit a fővárosi önkormányzat. Erről egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Egyre közelebb kerül az ország déli határához az afrikai sertéspestis. Október közepén már Eszék-Baranya megyében is azonosították a vírust - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság kiemelte: a magyar állategészségügyi hatóság továbbra is fenntartja a megerősített járványvédelmi intézkedéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×