eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Facebook/Városrendészet Gyöngyös

Könnyen bűncselekmény lehet a drónozásból – itt vannak a részletek

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy egy 12 dekánál nehezebb drónt már be kell jelenteni. Vagy amin adatrögzítő van. Aki pedig drónozik, egy pohár sört sem ihat.

A Vezess.hu közölte azt az ügyészségi videót, amelyben Bertényi Imre, a Kozma Sándor Tudományos Pályázat nyertes munkájának szerzője beszél arról, milyen bűncselekményeket lehet igen könnyen elkövetni drónnal. Tulajdonképpen ugyanazokról a közlekedési büncselekményekről szó lehet, mint általában a légijármű-vezetők esetében:

  • légi közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény: a drón például egy mozgó közúti járműnek ütközik
  • légi közlekedés veszélyeztetése: egy drón reptetője egy reptér légterébe vezeti a drónt, sőt ha jelentős mértékű üzemzavar lép fel a reptér működésében, közérdekű üzem megzavarása is szóba kerül (2019 október, Budapest Airport)
  • közérdekű üzem megzavarása továbbá: egy drónpilóta magas feszültségű távvezetéknek navigálja az eszközt, az áramszolgáltatásban pedig kiesés keletkezik
  • ittas, bódult járművezetés: alkohol befolyása alatt drónozni
  • segítségnyújtás elmulasztása.

"A büntetőjogi felelősségben nincs különbség aszerint, hogy távpilóta vagy bármely más égi jármű vezetője követi el ezt a cselekményt. Természetesen mindig az adott ügy körülményei alapján a bírónak kell eldöntenie, hogy milyen jogkövetkezményt alkalmaz" - teszi hozzá a videóban Bertényi Imre.

Hiszen hogy hobbicélú felhasználásról, engedélyköteles járműről van-e szó, egyáltalán nem mindegy.

A Légtér.hu cikke erre külön is kitér.

Nyílt kategória - Alapkövetelménye, hogy a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától, továbbá a távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt. Fontos feltétel, hogy a drónt semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni és lehetőség szerint a külső személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol a drónozás tilos, vagyis az úgynevezett “No Drone Zone” légtereket.

Speciális kategória - Ha 25 kilónál nehezebb a drón vagy például több kilométer hosszú vezeték-ellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése történik, amely során nem látjuk a drónt a teljes művelet alatt. Művelettípustól függően bejelentés vagy engedély szükséges.

Engedélyköteles kategória - Ha a művelet közben embertömeg fölött repülünk, például egy fesztivál esetén vagy akkor, ha a drón segítségével veszélyes áru vagy személyszállítás valósul meg. Az ilyen tevékenység végzéséhez sokkal mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása szükséges, továbbá a műveletet végző szervezetnek egyedi eljárásokat kell kidolgoznia a drón biztonságos működtetéséhez. A drónt további hatósági tanúsítás alá kell vetni, tehát elmondható, hogy komoly követelményeket kell teljesíteni az ilyen típusú műveletek végrehajtásához.

A törvény szerint minden olyan drónt regisztrálni kell, ami nem játék, illetve minden magánszemélynek vagy jogi személynek regisztrálnia kell magát, aki játéktól eltérő eszközt működtet. (Játéknak nevezzük azt a pilóta nélküli légi járművet, amely megfelel a játékokra vonatkozó előírásoknak, 120 gramm alatti tömegű és adatrögzítővel, például kamerával fel nem szerelt, továbbá a távpilótától legfeljebb csak 100 méterre képes eltávolodni.)

Röviden: regisztrálni kell, amelyre az alábbiak legalább egyike igaz:

  • nem játék
  • nehezebb 12 dekánál
  • adatrögzítője van
  • 100 méternél messzebbre reptetett.
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×