eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Jövőre már fellendülést vár a közép- és kelet-európai térségben az EBRD - a nap hírei

Azonnali jogvédelmet kapott Budapest a kormányzati elvonásokkal szemben a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján - közölte a főpolgármester. Csehországban jóváhagyta az F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását a kormány.

Jövőre már fellendülést vár a közép- és kelet-európai térségben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank az infláció okozta idei lassulás után. Az őszi regionális előrejelzés alapján 2024-ben a magyar gazdaság növekszik a leggyorsabban a közép-európai és a balti uniós térségen belül. Az EBRD jövőre 2,8 százalékos növekedéssel számol a magyar gazdaságban az idei év egészének átlagában várt visszaesés után.

Atomipari együttműködési megállapodás jön létre Magyarország és Szlovákia között. Ennek fő célja, hogy a két ország összehangolja részvételét a nukleáris fejlesztésekben. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt Pozsonyban. Szijjártó Péter egyben visszautasította az Eduard Heger vezette Demokraták vádjait, hogy felvidéki látogatásával beavatkozik országuk választási kampányába.

További hat évre, 2026 áprilisig engedélyezte a jövedéki adómentességet Magyarország számára a vasúti és belvízi közlekedésben használt üzemanyagokra az Európai Bizottság – ismertette az Építési és Közlekedési Minisztérium. Magyarország 2022 őszén kérelmezte Brüsszeltől további 6 évre a hosszabbítást. Az Európai Bizottság a beadvány és a válaszok alapján elfogadta Magyarország érvelését.

Azonnali jogvédelmet kapott Budapest a kormányzati elvonásokkal szemben a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján - közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely a Facebookon azt írta: a testület végzésével megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak. Hozzátette: a kormány az elmúlt években több mint 220 milliárd forintot vont el Budapesttől, vagyis a fővárosnak többet kellett befizetnie a költségvetésbe, mint amennyit támogatást az államtól kapott.

Támogatta a Rác fürdő felújítására vonatkozó koncepciót a Fővárosi Közgyűlés. A tervek szerint a rekonstrukció a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. saját forrásából valósulna meg. Emellett rendeletben szabályozta a Lánchíd színes díszvilágítását a Fővárosi Közgyűlés.

A klímaváltozás az emberiség közös stresszhelyzete – jelentette ki a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Planet Budapestfenntarthatósági expo megnyitóján. Áder János hangsúlyozta: a fenntartható fejlődési mód az, amikor a jelen szükségleteit úgy elégítjük ki, hogy azzal nem veszélyeztetjük a jövő generáció szükségleteinek kielégítését.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete szerint 2022-ben is Svájc volt a leginnovatívabb ország a világon. Magyarország a 33. helyen szerepel a 132 országot vizsgáló listán. A tanulmány alapján az alpesi ország az Egyesült Államokat és Svédországot előzte meg. Magyarország négy esetben is javított helyezésén az előző évi adatokhoz képest.

Újabb magyar felsőoktatási intézmény, a győri Széchenyi István Egyetem is bekerült a világ legjobb öt százalékát összesítő rangsorba - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A tárca közlése szerint a Times Higher Education rangsora alapján a Semmelweis Egyetem továbbra is a világ legjobb egy százalékában van, a tavalyi évhez képest magasabb pontszámmal a 251-300. hely között végzett.

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott 4 féle televíziókészüléket a Media Markt - tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal. A testület csaknem 24 millió forint bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést és a büntetésen felül több mint ezer vásárlónak összesen mintegy 20 millió forint kompenzációt fizet.

Csehországban jóváhagyta az F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását a kormány. Petr Fiala miniszterelnök arról beszélt: az első vadászgépeket a tervek szerint 2029-ben szállítják le az amerikaiak a cseheknek, míg az utolsókat 2035-ben. A 24 amerikai vadászgép a cseh hadsereg légi erejében a már 20 éve használt svéd Gripeneket váltja fel.

Politikai felülvizsgálaton dolgozik az Európai Bizottság a sikeres bővítéshez – közölte a brüsszeli testület elnöke. Ursula von der Leyen úgy fogalmazott: az Európai Uniónak jövőképet kell meghatároznia a csatlakozásokhoz. Az Európai Bizottság elnöke a szeptemberben megválasztott Evika Silina lett kormányfővel közösen tartott tájékoztatón emellett támogatásáról biztosította a lett kormányfőt a lett-fehérorosz határon a közelmúltban kialakult illegális migrációs nyomással kapcsolatban.

Befejezték sztrájkjukat a hollywoodi forgatókönyvírók, miután érdekképviseleteik megállapodásra jutottak a filmstúdiókkal és streaming-szolgáltatókkal. A 3 évre szóló megállapodás értelmében a nagy hollywoodi filmstúdiók és streaming-szolgáltatók béremeléseket, emelt egészségügyi és nyugdíjjárulékokat biztosítanak a produkciók írói számára. A 160 ezer amerikai színészt tömörítő szakszervezet ugyanakkor folytatja a demonstrációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×