eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Örmény rendőrök dulakodnak az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított terrorellenes hadművelet miatt tiltakozó tüntetőkkel a kormányzat épületénél az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. szeptember 19-én. Eddig legkevesebb hét civil életét vesztette, és 35-en megsebesültek a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban zajló harcok következtében.
Nyitókép: MTI/AP/Vahram Bagdaszarján

Megállapodtak a tűzszünetről Hegyi-Karabahban - a nap hírei

Öt, részben katonai célú vasútfejlesztési projektre szerezne uniós pénzt a kormány. Bezárt egy kiskaput az online árfigyelő rendszerben a Gazdasági Versenyhivatal. Megállapodtak a tűzszünetről Hegyi-Karabahban.

Öt, több mint százmilliárd forint értékű, részben katonai célú vasútfejlesztési projektre szeretne csaknem 50 milliárd forintnak megfelelő uniós pénzt szerezni a kormány. Az egyik egy új vasúti híd építése lenne a Gubacsi híd helyett – írja a hvg.hu. A kormány felszólította az építési és közlekedési minisztert, hogy nyújtsa be a javaslatokat az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2023. évi Katonai mobilitás pályázatára.

Bezárt egy kiskaput az online árfigyelő rendszerben a Gazdasági Versenyhivatal. Ennek köszönhetően a napi árversenyben már nem kerülhetnek előnybe azok a kiskereskedők, amelyek egyes élelmiszerek árát csak egy-két boltjukban csökkentették.

Közös projektcsapatot hoztak létre az 5G-alapú autóipari tesztelésre Budapesten a Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai. Az októberben kezdődő projekt a vezetéstámogató rendszerek és a járműfejlesztés területén vizsgálja az 5G-hálózatot, amelyet a Vodafone biztosít a Bosch számára.

15 magyar egyetem került be Európa legjobbjai közé a Quacquarelli Symonds listáján, amelyen 46 európai ország 700 egyetemének a

teljesítményét rangsorolja. A kulturális és innovációs tárca közölte: a magyar egyetemek közül 4 intézmény a legjobb 300-ba is bekerült: az ELTE a 208., a BME a 238., a Szegedi Tudományegyetem a 242., míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel.

Esztergomban tart kihelyezett, zárt frakcióülést a Fidesz és a KDNP. A tanácskozás az Országgyűlés őszi ülésszakát készíti elő. A tervek szerint a svéd NATO-csatlakozás, valamint a jövő évi EP- és önkormányzati választás is napirenden lehet.

Magyarországra érkezett I. Bartholomaiosz, konstantinápolyi egyetemes pátriárka. A főpap, akit a Pannonhalmi Főapátság hívott meg, hat napig tartózkodik Magyarországon.

Bekérette Ukrajna varsói nagykövetét a lengyel külügyminisztérium az ukrán elnöknek az ENSZ 78. ülésszakán elhangzott, az ukrán gabonaexportra vonatkozó szavai miatt. Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: egyes európaiak a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg, előkészítve a színpadot egy moszkvai színész számára. Közben a lengyel mezőgazdasági miniszter jelezte: Varsó hajlandó tárgyalni az ukrán gabonaexportról Kijevvel.

Az amerikai elnök szerint azért kell kiállni az Ukrajna elleni nyílt agresszióval szemben, hogy a jövő agresszorait elriasszák a hasonló cselekedetektől. Joe Biden, az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében kijelentette: az Egyesült Államok és szövetségesei valamint partnerei folytatják Ukrajna támogatását. Az ENSZ közgyűlésen Olaf Scholz német kancellár az ukrajnai háború befejezésére irányuló erőfeszítések mellett állt ki, és óva intett a látszatmegoldásoktól.

Elfogadta a kínai elnök meghívását Pekingbe az orosz elnök. Hszi -Csin Ping még múlt heti oroszországi látogatásán ajánlotta fel ezt Vlagyimir Putyinnak. Az orosz elnök most Szentpéterváron fogadta Vang Jit, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagját és külügyminisztert.

Ismét a terrorizmus és az illegális bevándorlás összefüggéseiről, az Európába irányuló migrációs hullámok erősödésének veszélyeiről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés részeként a terrorizmus áldozatait támogató csoport ülésén vett részt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly 6.700 halálos áldozatot követeltek a különböző merényletek. Ugyancsak a közgyűlésen Georgia Meloni olasz kormányfő kijelentette: Olaszország nem válhat Európa menekülttáborává.

Megállapodtak a tűzszünetről Hegyi-Karabahban; a szakadárok hajlandóak tárgyalni Azerbajdzsánnal – írja a Euronews. Bakunak ez az alapvető feltétele ahhoz, hogy befejezze a katonai műveletet. A tűzszünet közép-európai idő szerint reggel 9 órakor lépett életbe, az orosz békefenntartó erők közbenjárása után. Az AFP úgy értesült, a szakadárok beleegyeztek abba, hogy tárgyalnak az Azerbajdzsánba való visszailleszkedésükről.

Összesen 140 millió euróval támogatja Afganisztánt az Európai Bizottság. A brüsszeli testület ezt az összeget az oktatás, az egészségügy, a mezőgazdaság, valamint a nők és lányok gazdasági szerepvállalásának növelésére szánja.

Franciaországban a kormány terveivel ellentétben nem hajlandók veszteséges áron értékesíteni az üzemanyagot a nagy áruházláncok. A kabinet az infláció megfékezésére vezetné be a lépést. A francia miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a kormány elé került egy törvényjavaslat, amely alapján december 1-től lehetővé válik önköltségi áron alul forgalmazni az üzemanyagot.

Megkezdte 3 napos állami látogatását Franciaországban III. Károly brit uralkodó. Az utazás célja új lendületet adni a francia-brit szövetségnek az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése után.

Országos légi- és kompforgalmi korlátozásokhoz is vezethetnek Görögországban csütörtökön a sztrájkok. Az akció résztvevői a kormány munkajogi törvénytervezete miatt tiltakoznak. Az előzetes szakszervezeti jelzések szerint a légi irányítók mellett a kompok és a tömegközlekedési dolgozók is a munkabeszüntetésre készülnek, hasonlóan a tanárokhoz és a kórházi dolgozókhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×