eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Garamvölgyi László: megnehezítettük a betörők dolgát

Az elmúlt 10 évben harmadára esett a kárt okozó bűncselekmények, köztük a lakásbetörések száma. A legtöbb ilyen eset továbbra is a fővárosban történik. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács főigazgatója szerint a riasztók mellett a szomszédok figyelme is elveheti a betörők kedvét a támadástól.

A lakásbetörések száma jelentősen csökkent az elmúlt tíz évben. Ennek okairól Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács főigazgatója beszélt az InfoRádiónak.

"Lényegesen javult a magyar állampolgárok prevenciós kultúrája. Másrészt megfigyelhető, hogy mind többet költünk a ma már egyre inkább pénztárcabarát biztonságtechnikai berendezésekre, és gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy megnehezítettük a betörők dolgát."

Szerinte három dolog tartja vissza a betörőket:

  1. ha van szomszéd, lehetséges szemtanú
  2. ha van kutya (családi ház esetén)
  3. mozgásérzékelő, kamera, kültéri figyelő, nyílászáró-védelem, ajtó- és ablakrács fémből, acélból.

Úgy látja, ma már a lakóközösségekben, különösen ott, ahol működik a "polgári együttműködés", figyelnek egymásra, és ezt most már a panelházakra, -negyedekre is igaz.

Fontosnak nevezte azt is, ha elutazunk nyaralni, ne tudassuk azonnal a külvilággal, hogy üres a lakásunk.

"Ezekben a hónapokban sem növekszik a bűncselekmények száma, tehát ezt a tévhitet eloszlatnám; csak arra a figyelmességre apellálok, hogy a nyár, a szórakozás, a pihenés időtartama nem azonos a felelőtlenséggel, ugyanúgy figyelni kell értékeinkre, javainkra."

A tanács honlapján találhatják a házőrző alkalmazást, amelyen egy kérdőív kitöltésével megtudható, hogy otthonunk mennyire biztonságos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×