eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Gímszarvas (Cervus elaphus) bika a szarvasbőgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2022. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Elkezdődött a szarvasbőgés, ami nemcsak szép, de veszélyes is

Egyszerre jelent varázslatos élményt és komoly veszélyt azoknak a szarvasoknak a bőgése, amelyek az egyik legnagyobb létszámú csoportját alkotják a magyar nagyvadállománynak.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben. A leghangosabb erdőrészletekbe a Gemenc Zrt. hétvégente szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez - írja a Hirado.hu.

Az erdőgazdálkodással foglalkozó társaság közlése szerint a következő három hétvégén, péntekenként és szombatonként – először augusztus 25-én – vehetnek részt az érdeklődők a felkészült szakemberek és túravezetők kalauzolásával zajló túrákon, amelyeken a vadállomány zavarása nélkül hallgatható a szerelmes bikák különleges nászdala.

A csoportok kisvasúttal indulnak fél hétkor a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalhatják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát.

A szarvasbőgés komoly veszélyt jelent az autósok számára

A szarvasbőgés idején fokozott elővigyázatossággal szabad csak azokon az autóutakon közlekedni, ahol fennáll a nagyvadakkal való ütközés veszélye. A vadakkal való ütközés esetén a hatályos jogi szabályozás alapján az autókban keletkezett anyagi kár kizárólag az autó tulajdonosát terheli.

A nagyvadakkal való találkozásra pedig Magyarország számos autóútján számíthatnak a közlekedők, miután a statisztikai adatok alapján Magyarország vadgazdálkodási és vadászati nagyhatalomnak számít Európában.

A magyarországi nagyvadfajok becsült állománya 2022-ben és a teríték 2021-ben (napi.hu):

  • Gímszarvas becslés: 122 400, teríték: 76 223
  • Dámszarvas becslés: 42 344, teríték: 19 242
  • Őz becslés: 379 104, teríték: 111 601
  • Vaddisznó becslés: 58 923, teríték: 161 27
  • Összesen becslés: 602 771, teríték: 368 336

A lap arról is írt, hogy a legutóbbi vadászati évben 3,2 milliárd forint volt a vadkár Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×