eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Facebook/Városrendészet Gyöngyös

Magyarországon elsőként drónt vetnek be a városrendészek

Átadták a helyi önkormányzat közbenjárásával beszerzett drónt Gyöngyösön, ahol az országban elsőként figyelik a közbiztonságot ilyen eszközzel.

Ferenczy Dániel, a Gyöngyösi Városrendészet igazgatója szerint egyre elterjedtebbé válik a drónok alkalmazása itthon is. Ezeket az eszközöket a településbiztonság területén jelenleg csak a rendőrség alkalmazza. Hozzátette: éppen emiatt nagy lehetőség számukra, hogy a gyöngyösi önkormányzat engedélyezte a beszerzésüket – írja a heol.hu.

A mostani bejelentés azért számít mérföldkőnek, mert eddig önkormányzati rendészetek hivatalosan nem használtak drónokat idehaza. Számos egyeztetésen, oktatáson vannak túl annak érdekében, hogy az adatvédelmi jogszabályi környezetnek megfelelve vethessék be az eszközöket. Erre többek közt azért volt szükség, mert Magyarországon nincs olyan modell, amit átvéve alkalmazni lehetne a drónokat erre a célra.

Ferenczy Dániel kiemelte, hogy a drónos ellenőrzés nem váltja ki a hagyományos, személyes egyenruhás ellenőrzést, de azt kiegészítve képes sokkal hatékonyabbá tenni. A drón előnye, hogy

alacsony az üzemeltetési költsége, pilóta nélkül működtethető és rövid idő alatt nagy területeket képes ellenőrizni.

A drón alkalmazható például rendezvények biztosítására, felügyeletére, illegális hulladéklerakók felderítésére vagy elhárítására, járőrözésre, helyszíni szemlékre, rendőrségi segítségnyújtásra, bűncselekmények felderítésére, megfigyelési feladatokra, eltűnt személy felkutatására is.

A DJI Matrice RTK 350-es drónt kezdetben a külterületeken használják majd az illegális hulladék kihelyezésének elhárítása miatt, később viszont a belterületi szakaszokon is megjelenhetnek Gyöngyösön.

Drónokkal figyelik a dohánylopásokat is

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrég közölte, hogy a dohánybetakarítás megkezdésével ismét fokozottan ellenőrzi a termelőket, és ebben komoly szerep jut a drónoknak.

Az ország dohánytermelő területének több mint 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében található. A két vármegyében több száz termelőre koncentrál a NAV ebben az időszakban, de a folyamatos kontroll az ország egészére kiterjed.

A betakarítások idején kiemelt szerepet kap a dohánylevél feketepiacra juttatásának megakadályozása, a termelőket kockázatelemzések alapján vagy szúrópróbaszerűen ellenőrzi a hatóság.

A közúti szállítások kontrollja mellett az egyenruhások telephely-ellenőrzéseket is végeznek, a termőterületek monitorozására drónokat is bevetnek.

A NAV tájékoztatása szerint alighogy megkezdődött a dohánylevelek betakarítása, a pénzügyőrök egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a dohányt. A növényi részeket padlásaikon és tárolóikban szárították, majd pedig feldolgozták. Az elkövetőknek – a jövedéki eljárás és milliós nagyságrendű bírság megfizetése mellett – lopás miatt kirótt szankcióval is számolniuk kell.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×