eur:
392.89
usd:
363.14
bux:
72143.66
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Flirt típusú villamos motorvonat a balatonfüredi vasútállomáson az észak-balatoni vasútvonal mintegy 24 milliárd forintból villamosított, Szabadbattyán és Balatonfüred közti szakasza avatásának napján, 2021. június 18-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

160-nal megy majd a vonat Magyarországon - mutatjuk, hol

Van egy sor szakasz, ahol hamarosan képessé teszik a vágányokat, hogy annyival menjen rajta a Flirt, amennyivel csak tud.

Hamarosan lesz itthon olyan vonat, amely képes lesz 160-nal közlekedni - olvasható a Növekedés.hu portálon a MÁV közlése alapján.

Jelenleg a 8 ezer kilométernyi pálya bő harmada villamosított, a hálózat jelentős részén 100-120-szal mehetnek a szerelvények legfeljebb, a Budapest-Hegyeshalom az "első fecske", amelyen elvileg mehet 160-nal is a vonat (Tata-Hegyeshalom), de jelenleg is zajlanak fejlesztések uniós forrásból, amelyek csökkentik a menetidőt a Budapest-Győr-Bécs vonalon.

A "160-as" álomhatárt továbbá elérhetik hamarosan az alábbi vonalak is:

  • Püspökladány-Debrecen
  • Százhalombatta-Pusztaszabolcs
  • Aszód-Hatvan.

Most éri el a 120-as határt a Kelenföld és Százhalombatta, valamint 100-as tempót tesz lehetővé a Szeged-Rókus és Hódmezővásárhely közti vágányszakasz.

Emelkedhet még a sebesség

  • Ferencváros és Székesfehérvár
  • Boba és Bajánsenye
  • Ferencváros és Békéscsaba
  • Békéscsaba és Lőkösháza
  • Szajol és Debrecen

közt is.

A MÁV-Start egyik legmodernebb járműve a Stadler Kiss emeletes motorvonat, ez is alkalmas a 160 km/h-s közlekedésre, igaz, ismert: a Déli és Kelenföld közti alagúton jelenleg nem megoldható, hogy a vonat bejöjjön.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Hatalmas diadala után máris hivatalba lépett Nagy-Britannia új miniszterelnöke

Hatalmas diadala után máris hivatalba lépett Nagy-Britannia új miniszterelnöke

A csütörtöki parlamenti választáson földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a brit Munkáspárt, a részleges eredmények alapján 412 mandátumot szerezve. Miután a történelmi vereséget elszenvedő Rishi Sunak volt konzervatív miniszterelnök leköszönt, Keir Starmer megválasztott munkáspárti kormányfő hivatalosan is elfogadta III. Károly felkérését a kormányalakításra. Starmer első, miniszterelnökként tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy "a változásért zajló munka azonnal kezdődik" - számol be a Guardian.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×