eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Ferenc pápa vasárnapi Angelus (Úrangyala) imádságot tart a vatikáni dolgozószobájának a Szent Péter térre néző ablakából Rómában 2023. július 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Indulása óta több mint 650 ezren keresték fel az online árfigyelő oldalt - a nap hírei

Indulása óta több mint 650 ezren keresték fel az online árfigyelő oldalt – közölte a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Ki kell állni a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Ismét ukrán dróntámadás érte Moszkvát.

Indulása óta több mint 650 ezren keresték fel az online árfigyelő oldalt – közölte a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Rigó Csaba Balázs a Kossuth rádióban elmondta: a rendszerben lévő 62 alapvető élelmiszer árát naponta küldi a 6 kereskedelmi lánc 1.200 boltja. A gazdaságfejlesztési tárca szerint 2 százalékponttal csökkent az élelmiszer-infláció az árverseny miatt. Szerinte érdemes lenne újabb kategóriákat bevenni a figyelt termékkörbe; példaként a háztartási cikkeket említette. Beszélt arról is, hogy további lendületet adott az infláció letöréséhez az, hogy augusztustól élelmiszer vásárlására is felhasználható a SZÉP-kártya.

Valamennyi közműszolgáltató elérhető az e-bejelentő szolgáltatáson keresztül, így minden ügyfél már online is tudja ügyeit intézni - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István kiemelte: már több mint 130 vállalat csatlakozott az e-bejelentőhöz, így az ország valamennyi településén elérhető a szolgáltatás, amely megkíméli az ügyfeleket attól, hogy egyenként kelljen felkeresniük az ügyfélszolgálatokat.

Ki kell állni a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett - írta Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter miután telefonon egyeztetett a belga külügyminiszterrel. Szijjártó Péter kiemelte: Afrika, azon belül a Száheli-övezet biztonsága összefügg az európai biztonsággal, mivel a térség könnyen válhat migrációs hullámok forrásává. A miniszter figyelmeztetett: Niger elnöke ellen elkövetett puccs, alááshatja az egész térség stabilitását. A puccsot széles körben elítélte a nemzetközi közösség, ideértve az ENSZ-t, az Egyesült Államokat, az Afrikai Uniót, az Európai Uniót, illetve a volt gyarmattartó Franciaországot is.

A fekete-tengeri gabonaszállítás újraindítását sürgette Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren mondott beszédében Oroszországtól a gabonaszállítás biztonságossá tételét és helyreállítását szorgalmazta. Hozzátette: gabona nélkül több millió férfi és nő fog éhezni. Oroszország júliusban nem hosszabbította meg a lejáró megállapodást, amely a fekete-tengeri gabonaszállítmányok biztosítására vonatkozott.

Ismét ukrán dróntámadás érte Moszkvát. 1 ember megsebesült. A támadásban 3 drónt vetettek be. Az egyiket Moszkva mellett semmisítette meg a légvédelem, a másik kettő pedig lezuhant magától, kisebb károkat okozva az épületekben. Az orosz főváros körüli 4 repülőtér egyikén ideiglenesen felfüggesztették a forgalmat, emellett egy időre minden légi forgalmat leállítottak Moszkva fölött. Rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Zaporizzsja városát is, 2-en meghaltak, egy ember megsebesült.

Elkerülhetetlennek nevezte az ukrán elnök videóüzenetében, hogy a háború fokozatosan átterjedjen Oroszország területére. Volodimir Zelenszkij szerint ugyanakkor figyelmeztetett, hogy télen az orosz terroristák csapásokat mérhetnek energetikai és más létfontosságú ukrajnai létesítményekre. Fontosnak nevezte, hogy az ukrán önkormányzatok országszerte már most, a nyár alatt és szeptemberben a lehető legaktívabbak legyenek a tározók feltöltésében.

Oroszországban az idén 30 új hajóval bővül a hadiflotta - jelentette be a haditengerészet napján tartott éves parádén az orosz elnök. Vlagyimir Putyin azt mondta: Oroszország teljes határozottsággal valósítja meg tengeri politikáját és következetesen fejleszti haditengerészete erejét.

Rotterdamban 2 helyszínen is lövöldöztek egy nyári utcai fesztiválon. 3-an megsebesültek, köztük az egyik elkövető, akit a rendőrök lőttek meg. Nem sokkal az incidens után a rendőrök egy harmadik személyt is előállítottak, aki a gyanú szerint szintén érintett a bűncselekményben. A hatóságok közölték, hogy a két lövöldözésnek vélhetően nincs köze egymáshoz.

Ítéletidő volt a hétvégén az olaszországi Dél-Tirolban. A vihar óriási károkat okozott, a megduzzadt patakok hidakat is elsodortak. A Dolomitokban található Gardena-hágónál földcsuszamlást is jelentettek. Senki sem sérült meg, de több autót maga alá temetett a sárlavina. Az osztrák határnál fekvő Valdaora közelében és a Puster-völgyben négyzetméterenként 50 liter eső esett. Sok helyen sár torlaszolta el az utakat.

Három nap alatt 47 ezer látogató fordult meg az MCC Fesztiválon. A csütörtöktől szombatig tartó esztergomi Mathias Corvinus Collegium rendezvényen 250 előadó és 100 kiállító képviseltette magát, az érdeklődők 120-nál is több szakmai programon és mintegy 50 zenei eseményen vehettek részt. Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár Ausztria és Magyarország kiváló kapcsolatáról és stratégiai jelentőségéről beszélt, Vlad Marinescu, a Nemzetközi Judo Szövetség főigazgatója pedig a sport kulturális jelentőségéről osztotta meg gondolatait.

Szerdán délután egy órakor vesznek végső búcsút Lator Lászlótól a Farkasréti temetőben. A búcsúztatáson részt vesz Szentmártoni János helyettes államtitkár, beszédet mond Ferencz Győző József Attila-díjas költő, irodalomtörténész és Várady Szabolcs, Kossuth- és József Attila-díjas költő. Lator Lászlót, aki életének 96. évében, július 17-én hunyt el, a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×