eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga kezdete előtt a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában Pécsen 2023. május 8-án. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tesz érettségit.
Nyitókép: MTI/Ruprech Judit

28 százalékkal több, mintegy 95 ezer diákot vettek fel a felsőoktatásba - a nap hírei

Az Európai Bizottsággal megegyezett a kormány az igazságügyi törvénymódosítás szövegéről – hangzott el a kormányinfón. Újabb akkumulátorgyár épül Magyarországon, Nyíregyházán.

Már októberben egyszámjegyű lehet az infláció, jövőre pedig akár 5 százalékos is lehet a fogyasztói árindex – hangzott el a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy kormány szerint idén az év egészére reálisnak tűnik a 1,5 százalékos gazdasági növekedés, jövő évre pedig továbbra is 4 százalékot várnak. Az is elhangzott, hogy a kormány benyújtotta az első számlákat Brüsszelnek, 202 millió forint kifizetését várják a hétéves uniós költségvetés terhére A miniszter elmondása szerint a Bizottsággal megegyeztek az igazságügyi törvénymódosítás szövegéről, így a 7 éves költségvetésből a kifizetéseknek nem lehet akadálya.

A buszok üzemeltetése olcsóbb, és jobb szolgáltatási színvonalat biztosít – ezzel indokolta a vasúti mellékvonalat bezárását a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón luxusnak nevezte, hogy busz és vonat is járjon ott, ahol erre nincs igény.

Újabb akkumulátorgyár épül Magyarországon, Nyíregyházán hozza létre első európai üzemét a kínai Sunwoda. Az 580 milliárd forintos beruházás több ezer munkahelyet teremt a városban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a cég számára kiemelten fontos a környezetvédelem, a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből biztosítják, és szennyvíz-előkezelőt is építenek. A cég napelemparkot is telepít, így alapvetően megújuló energiával biztosítják majd az üzem működését.

Idén 28 százalékkal több, csaknem 95 ezer diákot vettek fel a felsőoktatásba, 10 jelentkezőből 8 diák pedig állami ösztöndíjjal kezdi meg tanulmányait. A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint ez azt mutatja, hogy a megújult felvételi rendszer jól teljesített. Hankó Balázs az Inforádióban elmondta: ez főként annak köszönhető, hogy az egyetemeket összekapcsolták a gazdaság és a térség szereplőivel, és rugalmasabb felvételit vezettek be. Hozzátette: a diplomás utánpótlás nem főváros-központú, miután minden 2. diákot vidéki egyetemre vettek fel, ami 43 százalékos növekedést jelent. A legnépszerűbbek továbbra is a gazdaságtudományi szakok: ezekre 21 ezren nyertek felvételt.

A legtöbben az ELTE-re felvételiztek, a 2. legnépszerűbb a Debreceni Egyetem, a 3. pedig a Szegedi Tudományegyetem volt. A legnépszerűbb szakok között a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia szerepel. Ezekre szinte mindenhol 400 pont felett volt a határ. A Corvinus nemzetközi gazdálkodás szakán 480, míg az ELTE jogász szakán 477 pont kellett a bejutáshoz. A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakán 444 ponttal lehetett bejutni.

A magyar kormány továbbra is mielőbbi tűzszünetet sürget az ukrajnai háborúban – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a kormány a Honvédelmi minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy az ukrajnai háborúnak már több mint 300 ezer halálos áldozata van, az ukrán ellentámadás pedig nem hozott érdemi eredményt. A beszámoló szerint az oroszoknak nagyobb a tartaléka, de több a vesztesége. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy tudomása szerint a Fidesz-frakció nem vesz részt a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen, amit az ellenzék kezdeményezett a svéd NATO-csatlakozás ügyében.

Kilencven nappal meghosszabbította az ukrán parlament a hadiállapotot és a mozgósítást. A következő parlamenti választásokat októberben kellene megtartani, de a törvény szerint hadiállapot idején nem tarthatók választások. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán nyújtotta be a parlament mandátumának meghosszabbítására vonatkozó javaslatokat a törvényhozásnak.

Az élelmiszer-ellátás biztosítását ígérte az afrikai vezetőknek az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a Szentpéterváron zajló 2. Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón azt mondta: Oroszországban rekord gabonatermésre számítanak, és készek kiváltani az Afrikába irányuló ukrán gabonaexportot, így a következő 3-4 hónapban ingyen tudnak biztosítani országonként 25-50 ezer tonna gabonát Burkina Fasónak, Zimbabwének, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának.

5-re emelkedett a görögországi tüzek áldozatainak száma, miután egy nő és egy juhász vesztette életét az újra felcsapó lángokban. A tűz farmokat és üzemeket pusztított el. Rodosz szigetén már 10. napja küzdenek a lángokkal a tűzoltók, ugyanakkor az újabb jelentések szerint a tüzek kezdenek alábbhagyni. Görögország-szerte a 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet miatt azonban továbbra is rendkívül magas a tűzveszély.

A Balatonnál a júliusi vendégforgalom már most meghaladja a koronavírus-járvány előtti rekordév számait – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az adatok szerint a főszezonban eddig több mint 700 ezer vendég volt a tónál, nekik köszönhetően június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek. Ezzel elérték a 2019-es év forgalmának 98,6 százalékát.

Biztonsággal látogathatóak a balatoni vendéglátóhelyek – állapította meg a NÉBIH vizsgálata. A hatóság ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg. A legtöbbször az élelmiszerek tárolását, vagy nyomonkövethetőségét kifogásolták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×