eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nyitókép: Pixabay

Változtatott a kormány a különadókon az éjjel

Több vonatkozásban is enyhültek az eddig érvényben levő ágazati különadók rendelkezései.

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás alapján több ágazati különadón is módosított a kormány, így a Mol kőolajtermékeire és a légitársaságokra vonatkozó extraporfitadón is.

A változtatás értelmében a kőolajtermék-előállító szereplőknek önadózás útján kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük az extraprofitadót a 2023-as és 2024-és adóévre vonatkozóan. A Portfolio értékelése szerint ez azt sejteti, hogy az eddig határozatlan ideig tartó szabályozást 2024-ben várhatóan majd kivezetik. A hazai cégek közül leginkább a Mol Nyrt. érintő adó mértéke 2023-ban 2,8 százalékon marad, míg 2024-ben már csak 1 százalék lesz.

A légitársaságokra vonatkozó extraprofitadó esetében pedig azt módosította a kormány, hogy mostantól

Izraelt is az alacsonyabb tarifájú országok közé sorolták,

így várhatóan valamivel olcsóbbak lehetnek az izraeli repülőjegyek mostantól.

De módosult a gyógyszergyártókra vonatkozó szabályozás is. Jogi erőre emelkedett ugyanis az a korábbi bejelentés, miszerint az érintett szereplők csökkenthetik a különadó fizetési kötelezettségüket, ha a beruházásokra és kutatási tevékenységre vonatkozó költségeik megfelelnek bizonyos feltételeknek. A csökkentés összege a beruházási költség és a kutatási tevékenység közvetlen költségeinek együttes összege lesz.

A változtatások kapcsán az Index azt emeli ki, hogy az új kormányrendelet értelmében a bányajáradék kiszámítása a nyersanyagok értékétől függ – a termelési műszaki terv szerint. „A terv alapján 2008. január 1. előtt üzemszerűen termelésbe állított szénhidrogénmezőkön kitermelt kőolaj és földgáz esetében” az ásványi nyersanyagok és a geotermikus energia fajlagos értékének kiszámítása a földgáz esetén az alábbi lesz:

  • ha 28 000 forint/megawattóra és 55 000 forint/megawattóra közé esik, akkor 48 százaléka,
  • ha meghaladja az 55 000 forint/megawattóra értéket, akkor 62 százaléka.

Az egyes kőolajfajták esetében a fajlagos érték 230 000 forint/tonna és 260 000 forint/tonna közé esik, 24 százaléka, ha meghaladja a 260 000 forint/tonna értéket, 44 százaléka. Valamint az 1998 előtt termelésbe állított mezőkön kitermelt és szabad áron értékesített földgáz esetén a fajlagos érték 28 000 forint/megawattóra és 55 000 forint/megawattóra közé esik, akkor 42 százaléka, ha meghaladja az 55 000 forint/megawattóra értéket, akkor 56 százaléka.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Katasztrofális folyamatot indított be az emberiség, egyre több jele van egy új veszélynek

Napjainkban szinte minden napra jut egy-egy fontos űrkilövés, amelyek során ember alkotta szerkezeteket, műholdakat, vagy akár asztronautákat is szállító űrhajókat juttatnak a világűrbe. Egyesek szerint újra fellángolt a hidegháború idejéről ismert "űrverseny", több állam is Földön kívüli égitestekre szeretné eljuttatni saját űrhajósait a közeljövőben. Arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy mi történik a Föld körüli pályára állított tárgyakkal a fellövésük után. Pedig a bolygónk körül keringő - akár a földi életre is veszélyt jelentő - űrszemét kezelésével egyre nehezebben birkóznak meg az űrkutatók, amelynek súlyos következményei lehetnek a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×