eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Container ship in import export and business logistics, By crane, Trade Port, Shipping cargo to harbor, Aerial view from drone, International transportation, Business logistics concept
Nyitókép: Thatree Thitivongvaroon/Getty Images

Ezért javult akkorát a magyar külkereskedelmi mérleg

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a várakozásokat felülmúló, csaknem 1090 millió eurós többlet keletkezett Magyarországon a külkereskedelemben májusban, aminek köszönhetően a külkereskedelmi egyenleg jelentős mértékben, valamivel több, mint 1300 millió euróval javult az egy évvel ezelőtti 223 millió eurós deficithez képest.

Májusban bőven meghaladta az egymilliárd eurót a külkereskedelmi többlet – idézte fel a KSH hétfői, kiugró javulást mutató adataiból az InfoRádióban a Magyar Bankholding Zrt. (MBH Bank) elemzési centrumának vezető makrogazdasági elemzője, Suppan Gergely. A banki szakértő hangsúlyozta, hogy érdemi javulás látszik éves alapon, és az előző hónapokhoz képest is a külkereskedelem mérlegében.

A többlet annak köszönhető, hogy Magyarország exportjának euróértéke 5,2 százalékkal, tehát öt százalékot meghaladó mértékben bővült, miközben 5,5 százalékkal csökkent az import euróértéke. Ráadásul nemcsak az import volumene csökkent, hanem a beszerzési árak is.

"Az energiaszámlák értéke meredeken visszaesett tavalyhoz képest, mivel jelentősen csökkent a gáz, az áram és az olajár is, amelyekből mind importra szorulunk. Ez pedig szignifikánsan javítja a külkereskedelmi mérleget."

Ez az oka annak, hogy a tavaly májusihoz képest 1,3 milliárd eurót meghaladó mértékben javult a külkereskedelmi egyenlegünk – mondta MBH Bank elemzési centrumának vezető makrogazdasági elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×