eur:
393.14
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Pedagógus-életpályamodell – ezért vonult ki az ellenzék a belügyminisztériumi egyeztetésről

Túl a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteivel lefolytatott több hónapos egyeztetés után a kormányzat az ellenzéki pártokkal kezdett szerdán egyeztetésbe a pedagógus-életpályamodellről, a baloldali pártok azonban egy ponton kivonultak az egyeztetésről, és a tárca épülete előtt tartottak közös tájékoztatót. A Mi Hazánk bent maradt.

Mint Rétvári Bence a pedagógus-életpályamodellről szóló összpárti egyeztetést követő sajtótájékoztatóján elmondta, a részt vevő ellenzéki pártok közül hat kivonult.

Azt a helyszínről tudtuk meg, hogy a Belügyminisztérium épülete előtt folytatták ezek a pártok, szintén sajtótájékoztató formájában.

Azt mondták, a "bosszútörvényről" (státusztörvény) értekezni nem voltak hajlandók, az oktatás helyzetének javításáról nem beszélhettek, a pártok civil szakértői delegáltja pedig szót sem kapott az egyeztetésen, ezt követően döntöttek a távozás mellett.

"Nem voltak illúzióink" – fogalmazott a tájékoztatón az MSZP társelnöke. Kunhalmi Ágnes szerint a közalkalmazotti jogviszonyt nem szabad elvenni a pedagógusoktól. "Átadtunk egy közös állásfoglalást a státusztörvényről, elmondtuk azt, hogyan lehetne ezt jobbá tenni, nem volt rá fogadókészség, sajnos arra sem, hogy új alapokra helyezzék az oktatás korszerűsítését és a vezetését is Magyarországon."

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa felidézte Palkovics László volt innovációs miniszter hat évvel ezelőtti bejelentését, amiben sem státusztörvényhez, sem brüsszeli pénzekhez nem kötötték a pedagógus-béremelést. "Ez az indoklás hazugság. A hat ellenzéki párt a szakértőkkel világossá tette, arra nyitottak vagyunk, hogy az oktatás helyzetének javításáról beszéljünk, de a bosszútörvényről való értekezésre nem, ezért kivonultunk a tárgyalásról."

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint nem szakmai egyeztetés, hanem politikai színház volt a szerdai esemény. "Egészen arcpirító, hogy az EU-tól várják a segítséget a bérrendezésre, attól az EU-tól, amit évek óta szidnak, és adóforintokból milliárdokért bűnbakként prezentálják. Ettől várják most egy nemzeti hatáskörben kiigazítandó kérdésben a megoldást. Egész egyszerűen nevetséges" – mondta.

Barkóczi Balázs, a DK politikusa szerint a státusztörvény nem tárgyalási alap, nem lehet az oktatás megújításának alapja sem. "A közoktatásban is érvényesülnie kell a semmit rólunk nélkülünk elvének, és a közoktatásban részt vevők párbeszéd helyett csupán diktátumokat, státusztörvényt, megfélemlítéseket, elbocsátásokat és legutóbb könnygázt kaptak, holott az ő jövőjükről és így mindannyiunk jövőjéről van szó."

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője kiemelte, a béremelésre szánt forrást a magyar költségvetésnek kell biztosítania. "Szabadságra, autonómiára van szükség az iskolaigazgatók, a tantestületek, a pedagógusok mozgásterére, a szülők, a diákok és adott esetben a települések, az önkormányzatok beleszólására az oktatási folyamatokba."

A Jobbik képviselője, Ander Balázs többek között azt kifogásolta, a státusztörvény a még meglévő autonómiát, szabadságot igyekszik felszámolni. "Erkölcsi, anyagi megbecsülésüket növelni kellene, szó nincs róla, Brüsszelhez kötik. Gyakorlatilag a nemzet napszámosait a kormányzat cselédeivé kívánják nyomorítani."

Az eseményen kiderült az is, hogy az ellenzéki pártok megkezdik az egyeztetést egy teljesen új jogszabályról.

A Mi Hazánk bent maradt az egyeztetésen, és mint Rétvári Bence tájékoztatójából kiderült, szövegszerű javaslatot is tett a törvényjavaslathoz, ellentétben a többi ellenzéki párttal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×