eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Indul a GVH online árfigyelő rendszere – a nap hírei

A magyar nyelv és irodalom vizsgával megkezdődött az idei érettségi. Idén egész évben, így télen is megmarad a rezsitámogatás – erősítette meg az energiaügyi miniszter. Megkezdődött a Téglásnál kisiklott tehervonat vagonjainak műszaki mentése.

Középszinten több mint 72 ezren, emelt szinten pedig csaknem 1800-an érettségiztek ma magyar nyelv és irodalomból. A középszintű magyar érettségi első felében egy magyar szerző bikavérről szóló ismeretterjesztő szövegét kellett értelmezniük a diákoknak. A gyakorlati szövegalkotásban egy kerékpározással összefüggő kampányról szóló téma és egy levél közül választhattak a diákok. A vizsga második felében egy Lázár Ervin novellát vagy Petőfi Sándor és Tóth Árpád egy-egy versét elemezhették a diákok. Holnap a matematika vizsgákkal folytatódik az érettségi.

Idén egész évben, így télen is megmarad a rezsitámogatás – erősítette meg az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba Facebook-oldalán emellett úgy vélte: jövő télen biztosan lesz elég gáz. A tárcavezető ezt azzal indokolta, hogy most enyhe tél volt, magas maradt a tárolókban a földgáz szintje, miközben Magyarországnak kifejezetten nagy tárolókapacitása van. Hozzátette: az ellátást a meglévő szerződések is biztosítják.

Júliustól indul az online árfigyelő rendszer, amely kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni. A Gazdaságfejlesztési minisztérium közleménye szerint egyebek mellett sertéscomb, fehér kenyér, 1,5 százalékos ESL tej, trappista tömbsajt, a virsli, margarin, vaj és spagetti tészta ára kerül be a rendszerbe. A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett árfigyelőbe azok az üzletláncok kötelesek adatot szolgáltatni, amelyek nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot, de önkéntes alapon kisebb üzletek is csatlakozhatnak.

Az árak emelkedése miatt idén először tavasszal is szervez élelmiszergyűjtő akciót a Magyar Élelmiszerbank. Pénteken és szombaton az ország 115 településén várja a lakosság felajánlásait.

A földadó eltörléséről tárgyalt a gazdasági kabinet – tudatta Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter. A földadó akkor került a figyelem középpontjába, amikor Márki-Zay Péter bevezette Hódmezővásárhelyen. A HVG összeállítása szerint több mint kilencven település, köztük fideszes vezetésűek is adóztatják a földtulajdonosokat.

A magyar kormány hivatalosan jelezte az Európai Bizottságnak, hogy folyamodni fog az uniós helyreállítási alap hitel részéért is – közölte a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor az atv.hu-nak azt mondta, hogy a részletekről nyár végéig kell megállapodni a Bizottsággal. Az RRF hitel része 3300 milliárd forintot jelent. A vissza nem térítendő benyújtott magyar igényt már tavaly decemberben jóváhagyta az Európai Bizottság és a Tanács, de a 2400 milliárd forintot a jogállamisági vita miatt még nem utalta.

Megkezdődött a Téglásnál kisiklott tehervonat vagonjainak műszaki mentése. A kétvágányú, villamosított vasútvonal jobb és bal vágánya egyaránt száz-százötven méter hosszban sérült meg és teljesen használhatatlanná vált. A vágányok mellett három felsővezeték-tartó oszlop borult ki vagy dőlt meg. Azt egyelőre nem tudni, mikor állhat helyre a vasúti közlekedés ezen a szakaszon.

Módosítja az autópályák koncessziós szerződését a kormány. A cél, hogy idén a Magyar Állam költségvetési terhei csökkenjenek, ennek érdekében számos beruházás leállítása és átütemezése várható. Tavaly májusban vált ismertté, hogy a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát 2057-ig.

A miniszterelnök szerint Magyarországon lehet tüntetni, tiltakozni a kormány ellen, de építési telekre törvényellenesen behatolni, rendőröket megdobálni nem lehet. A miniszterelnököt az azonnali kérdések órájában Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke kérdezte arról, elítéli-e a rendőrök fellépését a tüntető diákokkal szemben. Orbán Viktor az Országgyűlésben arra figyelmeztetett: a törvényeket tanárnak, diáknak, pedagógusnak és politikusnak is be kell tartani. Vasárnap több civil szervezet is tüntetett a Karmelita Kolostornál a rendőrök fellépése miatt.

A megmaradást nevezte a magyarság céljának a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén Csák János kulturális és innovációs miniszter. Freund Tamás elnök kiemelte: csak érdemi akadémiai szerepvállalás, valamint az akadémia és a kormányzat közötti együttműködés hozhatja el a kormányzati ciklusokon túlmutatóan stabil, kiszámítható és hatékony nemzeti kutatás-fejlesztés-innováció rendszerét.

Átfogó légitámadást indított hajnalban az orosz haderő Kijev és Ukrajna más területei ellen. A kijevi katonai közigazgatás közlése szerint összesen 30 pilóta nélküli légi járművet észleltek és lőttek le a főváros légterében. Az orosz erők fokozták a kelet-ukrajnai Bahmut ágyúzását is.

Elrendelte az ukrán elnök, hogy az Európa-napot a nyugati országokhoz hasonlóan ünnepeljék május 9-én Ukrajnában is. Az indoklás szerint az új dátummal tovább erősödik Ukrajna szakítása a szovjet múlttal, így amikor Oroszország a győzelem napját ünnepli, akkor Ukrajnában ezentúl Európa-nap lesz.

Szlovákiában Ódor Lajost, a szlovák központi bank alelnökét nevezi ki a szakértői kormány élére Zuzana Čaputová államfő. Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő tegnap kérte felmentését a köztársasági elnöktől, miután két minisztere is jelezte távozási szándékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×