eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 6-án.
Nyitókép: Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 6-án. MTI/Máthé Zoltán

Nevet változtat a főpolgármester pártja

Párbeszéd-A Zöldek Pártja, vagy röviden Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd, listavezetőjük az európai parlamenti választáson Jávor Benedek lesz - ismertették szombati kongresszusuk döntéseit a párt társelnökei vasárnap, online is közvetített rendezvényükön.

Tordai Bence az Irány: 2024! - Párbeszéddel a Zöld Magyarországért című rendezvényen azt mondta: a zöld politika ott kezdődik, ahol és amikor megértjük, hogy mit jelent a fenntarthatóság, illetve azt, hogy magával a rendszerrel, annak alapvető logikájával, szemlélet- és működésmódjával van baj.

Szabó Rebeka szerint a valódi zöld politika nem csupán arra törekszik, hogy a rendszeren belül legyen jobb a környezetvédelem, hanem rendszerkritikus. Nemcsak "a hazai, tolvaj, a közpénz ellopására épülő hibrid rezsim" kritikusa, hanem a globális, a profitot az emberek biztonsága és a gyermekek jövője fölé helyező kapitalista rendszer bírálója is - jelentette ki.

A párt férfi társelnöke hangsúlyozta: zöld Európát és benne zöld Magyarországot kell építeni, képviselni a zöld megoldásokat, érvényre juttatni a zöld elveket a döntéshozatal minden szintjén, helyben, országosan és az EU-ban egyaránt. Ezért is döntöttek a kongresszuson arról, hogy új néven folytatják munkájukat.

Hozzátette: csak az átfogó, egymásra épülő döntések teszik lehetővé, hogy élhető legyen a jövő. "Nincs narancssárga jövő, nincs kék, lila és pláne nincs barna jövő, a jövő zöld lesz vagy nem lesz" - mondta Tordai Bence.

A párt női társelnöke kiemelte: pártjuk az önkormányzatokban is megjeleníti a zöld gondolatot, és a 2024-es önkormányzati kampányban is arra törekednek, hogy növeljék a zöld elköteleződésű képviselők és önkormányzati vezetők számát

Szabó Rebeka bejelentette, hogy kongresszusukon megválasztották Jávor Benedeket EP-listavezetőjükké. Ezzel olyan zöld politikus képviselheti "a zöld Magyarországot Európában és a zöld Európát Magyarországon", aki már sokszorosan bizonyított - vélekedett.

A társelnökök beszédét követő első panelbeszélgetésen Jávor Benedek stratégiai kérdésnek nevezte, hogy a társadalmi szemléletváltást képesek-e a magyarországi zöld politikai értékeket felvállaló pártok "becsatornázni".

A feladat, hogy olyan alternatívát kínáljanak az embereknek, amelyekről elhiszik, hogy "ezek a politikai képződmények" képesek szempontjaikat, érdekeiket megjeleníteni helyi, országos, valamint uniós szinten, és azokra válaszokat tudnak kínálni - mondta Jávor Benedek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője a panelbeszélgetésen úgy fogalmazott: "a zöld mindig bal is", a zöldeknek ugyanolyan fontos, hogy radikálisan csökkentsék az egyenlőtlenségeket Magyarországon és világszerte, mint a például a szociáldemokratáknak.

A rendezvény önkormányzati blokkjában felszólaló Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta, Budapest "csodálatos megapolisz", de ahhoz, hogy a város szerethető, élhető legyen, "le kell lassítani", és a "kisvárosok a nagyvárosban" mozaikját kell felépíteni.

Azt kell megérteni, hogy a város nemcsak közlekedőfolyosó, hanem a hely, ahol élünk - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: túl az erős fenntarthatósági feladaton - hiszen a városoknak élen kell járniuk a klímaváltozás lassításában -, szociális küldetésük is van, az, hogy Budapesten senkinek ne kelljen megfagynia az utcán vagy a saját lakásában. A városvezetés nap mint nap azért dolgozik, hogy szebb és teljesebb életet lehessen élni Budapesten - jelentette ki.

A második panelbeszélgetésen több párbeszédes önkormányzati politikus beszélt munkájáról, köztük V. Naszályi Márta I. kerület polgármester, aki azt hangsúlyozta: kerületük nemcsak a budai Várból áll. Az általa vezetett önkormányzat szerinte abban is különbözik a korábbi fideszes vezetésűtől, hogy azokkal az emberekkel is törődik, akik nem a várban élnek vagy dolgoznak.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×