eur:
394.68
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Budapest Parliament, Hungary
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

„Csurkista” és „aljas trükk” – parázs vita a panasztörvényről

A magyar életmódot veszélyeztetőket is be lehet majd panaszolni a jövőben – például azokat, akik kétségbe vonják a házasság alkotmányjogilag elismert szerepét.

Egy uniós irányelv szerint a magánszférában működő és 250 főnél több munkavállalót alkalmazó cégeknek létre kell hozniuk egy kommunikációs csatornát a jogsértések bejelentésére – ismertette az egyik változást az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés keddi plenáris ülésén. A közszférában a 10 000 főnél kisebb települések önkormányzatai és az 50-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató helyhatósági szervezetek erre nem kötelesek – tette hozzá Répássy Róbert.

További módosítás, hogy Magyarországnak ki kell jelölnie a bejelentéseket fogadó állami hivatalt és garantálnia kell a panaszos védelmét. A védelem több elemét részletezi az irányelv, ilyen különösen a megtorlás tilalma, azaz hogy a bejelentés megtétele miatt nem érheti hátrány a bejelentőt: nem lehet emiatt a fizetését csökkenteni vagy felmenteni a bejelentés megtétele miatt. A védelem részét képezi továbbá a bejelentőt illető költségmentesség az őt érintő hatósági és bírósági eljárásokban, továbbá a felelősségmentesség az általa bejelentett információkkal összefüggésben – ismertette a politikus.

A Fidesz vezérszónoka, Demeter Zoltán azt mondta, hogy a javaslat célja a jogharmonizáció. A KDNP-s Vejkey Imre fontosnak tartja, hogy

az előterjesztés lehetővé teszi az alaptörvénybe foglalt értékek és a magyar életmód megvédéséhez fűződő panaszok bejelentését is.

Felszólalásában emlékeztetett, bárki bejelentést tehet az ellen, aki kétségbe vonja azt, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők, az ellen, aki tagadja a nácik vagy kommunisták bűneit, az ellen, aki akadályozza a nemzeti jelképek tiszteletét és használatát, s az ellen, aki kétségbe vonja a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét, a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelmét vagy a születési nemhez megfelelő önazonossághoz való jogot.

A DK vezérszónoka, Sebián-Petrovszki László

a Fidesz „legaljasabb politikai trükkjének” nevezte,

hogy a javaslat szerint bejelentést lehet tenni a magyar életmód védelme érdekében. Szerinte ilyenről szó nem volt az uniós irányelvben, azt csak a fideszes képviselők, illetve a kormány képviselő rakták bele. „Ez semmi mást nem szolgál, minthogy azt a fajta hangulatkeltést, amit évek óta önök tesznek, ezen a téren annak újabb muníciót adjanak” – üzente a kormánypárti politikusoknak a DK-s képviselő.

A Jobbik vezérszónoka Dudás Róbert nem érti, hogy mi az a magyar életmód, hiszen a társadalom sokféle, eltérő élethelyzetű emberből áll, tehát, hogy úgy látja, hogy a Fidesz–KDNP már megint csak ellenségeket keres, hogy erősítse a széthúzást, az uszítást és a gyűlöletet. A Mi Hazánk vezérszónoka, Apáti István arra hívta fel a figyelmet, hogy az indítvány által említett értékeket már védik más jogszabályok és aki a magyar életmódot szeretné óvni, az szerinte inkább fejlessze az oktatást és az egészségügyet. A Párbeszéd képviselője, Tordai Bence „csurkista” megfogalmazásokat vélt felfedezni a magyar életmód védelméről szóló passzusokban és attól tart, hogy

ezeket a rendelkezéseket is az LMBTQ-emberek elleni támadásra használják majd.

Répássy Róbert államtitkár zárszavában visszautasította ezt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×