eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Tájékoztató a diákoknak a középszintű történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában 2022. május 4-én.
Nyitókép: Vasvári Tamás

Totyik Tamás: csak veszítenének a pedagógusok, ha megszüntetnék a közalkalmazotti jogviszonyukat

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint úgy tűnik, mintha a kormány ezzel a jogszabállyal állna bosszút a tiltakozóakció akciókért. Ugyanakkor előrelépésnek tartja, hogy egyáltalán megkapták a jogszabály-tervezetet.

"Hasonló folyamat történik, mint az orvosoknál, amikor tavalyelőtt decemberben a járvány kellős közepén béremelést adott nekik a kormány az uniós forrásokból, és a státuszukat is rendezték. Tulajdonképpen teljesen kiürítette ezzel a kormány a közalkalmazotti törvényt, és új jogállás hozott létre az oktatásban dolgozóknak" – mondta el az InfoRádiónak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Azzal, hogy a kormány megvalósítja a közalkalmazotti jogviszonyuk megszüntetését, "nagyon sokat veszítünk", hiszen így megszűnik a felmentési időre vonatkozó közalkalmazotti törvénybe nyújtott kedvezmény.

Heti 48 órás, napi tizenkét órás munkaidő rendelhető el a pedagógusoknak.

Visszahozták a fegyelmit, és elvették a pedagógusoktól a pedagógiai programok szervezeti és működési szabályzatába való beleszólását. "Úgy tűnik számunkra, mintha a kormány most állna bosszút a tiltakozóakció akciókért" – vélekedett Totyik Tamás.

A Pedagógusok Szakszervezete megkapta a jogszabályt, "tehát ez egy előrelépés az eddigi állapothoz képest", és ebből az is látszik, hogy hosszabb egyeztetési folyamatra készül a kormány. A terveik szerint május végén, június elején kerül a törvényhozók elé. Totyik Tamás megjegyezte: az Európai Bizottság is tudtára adta a kormánynak, hogy ha ez a folyamat nem történik meg az érdekvédelmi szervezetekkel, akkor nem fogja megkapni az uniós forrásokat.

A Belügyminisztérium csütörtökön közzétette a pedagógusok további béremeléséről szóló jogszabálytervezeteket. Totyik Tamás úgy véli, a mostani javaslat komoly elmozdulás, viszont a pedagógustársadalom elveszti a stabilitását. Korábban ugyanis kiszámítható volt az életpályájuk, és tudták mennyi idő után mekkora jövedelem illeti meg őket.

A státustörvény és a költségvetési törvény módosítása következtében ezt elveszítik. Az egyéni béralku lehetőségét sem teszi lehetővé, hanem az intézményvezető bizonyos szempontok alapján fogja eldönteni, milyen bérek illetik meg.

Pozitív a költségvetési törvény módosításában, hogy azok az intézmények, amelyek nem veszik ki a szerepüket a halmozottan hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztéséből, azok alacsonyabb normatív támogatást fognak kapni. "Arra vagyunk kíváncsiak, hogy ez szektorsemlegesen, vagy csak az állami oktatási intézményekre fog vonatkozni, mert ez a jogalkotó szándékából egyértelműen nem derül ki" – tette hozzá Totyik Tamás.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×