eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Getty Images/ David Lees

Egri Gábor: gázolajból van elég, de benzinből így is hiány lehet

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy az üzemanyagok nem minden típusa lesz elérhető.

"Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A kiskutak csődközeli állapotba kerültek a 13 hónap ársapka után. Az ellátásban jelenleg a keresleti oldal meghaladja a kínálati oldalt" – mondta az InfoRádiónak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Azzal kalkulálnak, hogy január közepéig helyreállhat nagyrészt a rend, de karácsonyiig biztosan enyhülni fog a nyomás a benzinkutakon. A régióban gázolajat még lehet vásárolni, viszont csak limitált mennyiségű 95-ös benzinhez juthatnak a magyarországi töltőállomások.

A 258 cégnek a döntő többsége, amely tavasszal a Mollal szerződést kötött, korábban importból szerezte be a üzemanyagot. Ez tette ki a magyarországi ellátás 30 százalékát, a további 70 százalékot biztosította a Mol. Egri Gábor kijelentette: az árstop ezt teljes mértékben felrúgta, és most

az importot vissza kell csalogatni magasabb árakkal más piacokról.

A szövetségben 350 benzinkút, mintegy 160 cég van, és az elnök szerint eddig mindenki túlélte az árstopot, de többen feláldozták a családi tartalékukat, bankbetétjét, hitelt vettek fel, vagy elárverezték tulajdonukat, hogy megtartsa a benzinkútját, amelyben több évtizedes munkája van.

A szövetség elnöke szerint nagyon rossz helyzetbe kerültek. Egyeztetni akarnak a kormányzattal is, mert segítségre van szükségük.

"Ez a 13 hónap veszteség és csőd rajtunk kívülálló okból következett be, és ezek a vállalkozások vitték el az árstop legnagyobb költségét" – zárta gondolatát a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×