eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Monty Rakusen/Getty Images

Grád Ottó: még hónapokig tart az üzemanyag-ellátás teljes helyreállása

Kisebb mértékben már a következő napokban javulhat, a benzinársapka alkalmazása előtti kínálat helyreállását azonban a logisztikai kapacitások korlátai is nehezítik. Az InfoRádióban a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát kérdeztük.

Folyamatosan javulni fog a helyzet, de az üzemanyag-ársapka 2021. november 15-i bevezetése előtti szolgáltatási színvonal elérése – amikor 24 órában lehetett a piacon elérhető termékeket korlátozás nélkül vásárolni a töltőállomásokon – még nagyon hosszú időt vesz igénybe – magyarázta Grád Ottó.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára jelezte, a kedd este bejelentett kormánydöntés után várhatóan a fogyasztásban is elindul majd a konszolidáció, megkezdődik a visszatérés a normál fogyasztási szintre, mert az elmúlt napokban olyan extrém terhelés volt, a kutakon, amelynek képtelenség volt megfelelni. A szakember szerint az elmúlt hétvégén csak a Mol adatai alapján benzinből kétszeres, gázolajból másfélszeres mennyiséget adtak el a töltőállomásokon egy normál hétvége forgalmához képest.

"Ennek az extra igénynek képtelenség volt megfelelni, és

még a piac teljes összedőlése előtt a kormány úgy döntött a szakma nyomására, hogy kivezeti a hatósági ár alkalmazását"

– mondta Grád Ottó.

A főtitkár úgy véli, a döntés nyomán az importőrök is visszatérhetnek a piacra, hiszen már csak piaci áron lehet üzemanyaghoz jutni, így megkezdhetik a szállításokat a tradicionális forrásokból, a környező finomítókból újra a magyar piacra irányítani. Ez a visszaállás is időt igényel azonban, egyelőre csak korlátozott mennyiségek érkezhetnek, mert a logisztikai kapacitásokat szintén újra fel kell majd építeni.

"Egy hosszú távú folyamatról van szó, az én véleményem szerint

akár hónapokat is igénybe vehet, hogy újra a két évvel ezelőtti viszonyokat tudjuk biztosítani a töltőállomásokon,

de folyamatosan javulni fog a helyzet, az biztos" – jelentette ki a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Mint fogalmazott, az importőröknek létkérdés, hogy újrainduljon az üzemanyagok behozatala, most mérik fel a lehetőségeket, és ehhez a rendelkezésre álló üzemanyag-mennyiség mellett megfelelő közúti, vasúti, illetve folyami szállítókapacitások kellenek, ezeket kell most 13 hónap után újraépíteni. Grád Ottó arra is figyelmeztetett, hogy a vízi szállítás esetében még nagyon fontos, hogy a Duna vízállásának függvényében indíthatók uszályok Magyarország irányában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×